EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ Online Araçlar

Sınıfımı Nasıl -Hızlı Bir Şekilde- Dijital Hale Getirebilirim?

Her geçen gün artan corona virüs vakalarından dolayı okullarda, üniversitelerde eğitime ara verildiğini görüyoruz. Ülkemizde verilen zorunlu aranın ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Eğitimciler olarak öğrencilerinizi hangi online platformlarla desteklemeyi planlamak eminim şu sıralar pek çok öğretmenin kafasını kurcalıyordur. Elbette MEB’in planmaları var. Ama öğretmenlerin tüm bunlara ek olarak yeni bir şeyler denemesi için de uygun bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Elbette kurumsal okulların böyle günler için hazırlıkları vardır, ama eminim öğretmenlerimizin çoğu sunulanın ötesinde daha çeşitli şeyler yapmak isteyecektir.

Aslında, sınıfınızı dijital hale getirmek için çok da fazla bir şeye ihtiyacınız yok. Biraz cesaret, biraz araştırma ve biraz da deneme. Bu makalede, sizi en kolay en kestirme yollar sokuyoruz.

Öncelikle LMS (öğrenme yönetim sistemi) önerimizle başlayalım;
İçeriklerinizi öğrencilerinizle paylaşabileceğiniz en basit ve en etkili platformların başında Edmodo geliyor. Edmodo, eğitsel bir sosyal ağ uygulaması. Bir nevi Eğitim için tasarlanmış bir facebook!

https://edmodo.com/

Edmodo ile öğrencilerinizle gruplar oluşturabilir, oluşturduğunuz çalışma gruplarına/sınıflara çalışma kağıtları, dosya ve eğitim dokumanları paylaşabilir, online sınavlar hazırlayıp anketler yapabilirsiniz.

Edmodo Kullanımı ile ilgili aşağıdaki şu videoyu izleyebilirsiniz.

Ben ödevlerimi, içeriklerimi öğrencilerimle paylaşırken, online sınıf ortamında da ders yapmak istiyorum diyorsanız, size yüzlerce alternatif arasından Zoom’u tavsiye ediyoruz.

Zoom https://zoom.us/

Zoom, eğitimcilerin öğrencilerin kullanmakta zorluk yaşamayacağı, çabuk alışabileceği dolayısı ile de içinde bulunduğumuz günlerde hızlı bir başlangıça en uygun dijital sınıf uygulaması.

Zoom’un artıları nedir?

  1. Zoom ile sanal sınıf oluşturduğunuzda, öğrencileriniz kayıt olmadan sınıfınıza bir link ve şifre ile giriş yapabilir.
  2. Basit ve işlevseldir. Kullanıcı dostu arayüzü ile, kullanımı keyifli ve kolaydır.
  3. Ekran paylaşımı mümkündür. Bir dosyayı, sunumu kolayca izleyicilerle paylaşabilirsiniz.
  4. İzleyicilerin ekranı ve paylaştığınız dosya üzerinde yazma, çizme özellikleri vardır.
  5. Beyaz tahta özelliği ile tahtada yazma ve çizme imkanı mevcuttur.
  6. Dersleri kayıt etme imkanı vardır. (Pro)
Zoom’un Basit Arayüzü çok sade ve kolay. Online Meeting’i başlattıktan sonra karşınıza gelen bu ekran menüsünden, “Share Screen” ile Ekran paylaşımı, ekranınızdaki açık dokümanı gösterme (power point, pdf vs.), katılımcıların ekranınızı yazıp-çizme imkanı (annotate) ve beyaz tahta opsiyonu…

Zoom ile yapılmış bazı derslerden örnekler;

Resim

İlkokul veya benzeri yaş gruplarında önereceğimiz uygulama ise ClassDojo

ClassDojo, bir sınıf yönetimi uygulaması olarak çıkış yapmış olsa da şu anda bulundurduğu özelliklerle artık tüm ihtiyaçları karşılayabilen bir yapıya bürünmüş durumda.

Sınıf içerisinde ödüllendirme, yoklama alma, grup oluşturma, aile ile iletişim ve dijital portfolyö gibi pek çok önemli özelliğinin yanı sıra görevlendirme/ödevlendirme konusunda da çok güzel özellikler sunuyor.

ClassDojo ile öğretmenler, öğrencileri ve velileri ile irtibatı sürdürdüğü gibi, faydalı öğrenme dökümanlarını ile görevlendirmeler ile öğrencilerin öğrenmelerini eğitimdeki zorunlu kesinti sürecinde desteklemeye devam edebiliyor.

Aktiviteler, ClassDojo’nun en iyi özelliklerinden biri.
Sınıfınıza görev olarak vereceğiniz bir çalışmayı, öğrencileriniz metin girişi yaparak, video kayıt ederek, çizerek veya fotoğraflayarak size geri gönderebilir. Örneğin, öğrenciler haftalık okudukları kitapları video 2-3 dakikalık bir video özet ile sizlere gönderebilir. Veya, baha mevsimi ile ilgili yazdıkları şiiri size paylaşabilir.

ClassDojo’nun uzaktan eğitim ile ilgili becerilerini görmek için şu videoyu izleyebilirsiniz;

Takip Et