Makaleler

Artan Ekran Süresi ve Çocukları Bekleyen Tehlikeler.

Bundan yaklaşık bir yıl önce, Singapur’da gerçekleştirilen bir eğitim etkinliğinde Finlandiya Büyükelçisi ile sohbet etme imkanı bulmuştum.

Kendisine, Finlandiya’nın PISA skorlarındaki istikrarlı düşüşün sebebinin ne olduğunu sorduğumda, hiç düşünmeden “Ekran süresi!” diye yanıt vermişti.

finland pisa decrease ile ilgili görsel sonucu
https://gregashman.files.wordpress.com/2017/11/finland-pisa-scores-over-time.png

Finlandiya, 2006 yılından sonra istikrarlı bir şekilde PISA skorlarında düşüş yaşıyordu. Ve ülkeyi en yakında tanıyanlardan biri, eğitimi her Finlandiya vatandaşı gibi dert edinmiş Büyükelçi, bunun sebeplerinden birinin, artan ekran süresine bağlıyordu, yani çocukların bilgisayar başında geçirdikleri sürenin artmasına…

Çok zor zamanlardan geçiyoruz. Aileler, neredeyse bir aydır eve kapanmış durumda. Böyle zamanlarda “teknoloji” en büyük kurtarıcı olarak ön plana çıkıyor. Bir yandan da dersler online olarak devam ediyor. Böylelikle belki de çocukların ekran başında geçirdikleri süre katlanarak artıyor diyebiliriz.

Elbette, ekran başında geçirilen niteliksiz zamana oranla, çocukların ekran başında eğitim öğretim maksadıyla durması bir nebze ebeveynleri rahatlatıyor olabilir ama yine de bunun bazı olumsuz sonuçları olacaktır. Peki artan ekran süresinin ne gibi tehditler doğurabilir?

Bilgisayar ve internet kullanımının sağlık üstündeki etkilerini 2 başlık altında toplayabiliriz:

  1. Fiziksel Sağlık Sorunları
  2. Psikolojik Sağlık Sorunları

Bilgi teknolojilerini kullanırken karşılaşılan en belirgin sağlık sorunları arasında fiziksel sağlık sorunları gelmektedir. Kas ve iskelet sorunlarından yeme sorunları ve obeziteye ve göz sağlık problemlerine kadar birçok fiziksel rahatsızlıkla karşılaşılabilmektedir. Bu sıkıntılardan en çok karşılaşılanları;

  1. Boyun ve sırt ağrısı
  2. Ellerde ağrı ve karpal tünel sendromu
  3. Görme bozuklukları
  4. Baş ağrısı ve migren
  5. Özelikle çocuklarda aşırı kilo alımıdır.

Fiziksel rahatsızlıklar yanı sıra psikolojik sağlık sorunları belki de fiziksel rahatsızlıklar kadar kolay anlaşılamayan ve tedavi yöntemi daha zaman alıcı ve zor olan sorunlardır. Başlıca psikolojik rahatsızlıklar;

  1. Anksiyete (kaygı) bozukluğu
  2. İçe dönüklük, stres, asosyallik ve depresyon
  3. İnternet bağımlılığı

İnternet kullanımına bağlı gelişen kaygı bozukluğu aynı zamanda öfke ve şiddet davranışlarına da neden olabilir. Özellikle şiddet unsurları içeren siteler, şiddeti ve çeteleşmeyi özendiren sosyal ağlar ve şiddeti, yıkımı başarı olarak tanımlayan site ve oyunlar çocukların duygu durumlarında değişimlere sebebiyet verebilmektedir. Çocuğun özellikle sosyal ağlarda kendisini olduğu gibi yansıtmaması nedeniyle kimlik karmaşası yaşamasına, sanal arkadaşlıklar ve ilişkiler çocuğun kalabalık bir sanal ortamda kendini yalnız hissetmesine neden olabilmektedir.

Alıntı: https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/internet-ve-saglik

Peki ebeveynler ne yapmalı?

En önemli uygulamalardan biri; “teknoloji detoksu”dur diyebiliriz. Yani ailenizle beraber günün belli bir saatinde herhangi bir teknolojik cihaz kullanmadan nitelikli vakit geçirmektir. Birlikte geçirilen bu nitelikli vakit hem siz ebeveynlerin hem de çocukların sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı ve bazı kurumların içinde bulunduğumuz zor dönemde ruh ve beden sağlığımızı korumaya yönelik bazı önerileri bulunmaktadır.

https://drive.google.com/file/d/1tjlRW7c_mm0Rf4J9ISedrY5iRYjeKItc/view?usp=sharing

Aynı şekilde, evde oynanabilecek tavsiye oyunlar listesi için şu dokümana bakabilirsiniz;,

https://drive.google.com/file/d/1lkBzfHlDmTN8g6AI6QfI-R4j_pa2GBcU/view?usp=sharing

Tüm bunların dışında evde ailecek düzenli olarak yapılabilecek etkinlerin başında ise şunlar geliyor;

* Yemek yapmak,
* Kitap okumak,
* Mümkünse doğa yürüyüşleri yapmak,
* Eğlenceli basit deneyler yapmak Link
* Enstrüman çalmak/öğrenmek
* Kitap/günlük yazmak,
* Resim, ebru vb. sanat aktiviteleri yapmak
* Podcast/Sesli kütüphaneden yayınlar dinlemek.
* Yabancı dil çalışmak,
* Spor/egzersiz yapmak

Takip Et