Geleceğimiz İçin Dâhilerin ve Üstün Zekâlıların Geleceği Programı
Program Hakkında;
Milletlerin en büyük güç kaynaklarından birisi de yetişmiş nitelikli insan gücüdür. Ülkelerin kalkınmasında fen, edebiyat, sanat, ekonomi, ticaret, politika vb. alanlarda önderlik edecek liderler, üstün zekalı ve yetenekli çocuklar arasından çıkmaktadır. Üstün zekalı çocukların tespit edilerek mevcut kapasitelerini en üst seviyede kullanmalarına imkan sağlamak, insanlığın geleceği açısından hayati öneme sahiptir. Üstün zekalı/yetenekli çocukların erken tespiti ve eğitimlerine erken başlanması büyük önem taşımaktadır.
Üstün zekalılığın gereğince ve zamanında fark edilememesi, en uygun eğitimin sağlanamaması gibi sebepler yüzünden, böylesine önemli nitelikte olan bir yeteneğin kaybolması toplumumuz için de büyük bir kayıp olacaktır. Bu olumsuz ihtimali önlemek için de bu durumdaki çocukları en güvenilir yollardan küçük yaşlarda teşhis etmek ve durumlarına en uygun olan eğitim ortamı içinde yetiştirmek bugün toplumumuzun en önemli sorunlarından birisidir. Ülkemizin kalkınması ve geleceğin dünyasında söz sahibi olması da bu özel bireylerin bilgi ve becerileri doğrultusunda toplumun yararına yöneltilmesine, üretken kılınmasına, sağlıklı yetiştirilerek iyi eğitilmesine bağlıdır.
Böylesine önemli ve milli bir duruş sergilenmesi gerektiğini düşündüğümüz bir konuda üstün zekalı çocukların tanılanması; zihinsel, bedensel, sosyal, ruhsal ve duygusal açılardan desteklenmesi meselesi çok gerekliydi. Geliştirdiğimiz program ve ortaya çıkan işbirliği sayesinde üstün zekalı ve dahi çocuklarımızın tanılanması ve atölye çalışmalarıyla ek eğitim almaları sağlanıyor. İbn-i Sina’nın “Çocukta ruh ve beden gelişimi birlikte sağlanmalıdır” sözünden hareketle çocuklarımızın bedensel gelişimlerinin takibi, ruh sağlıklarının korunması ve beslenme alışkanlıkları konusunda Hisar İntercontinental Hospital programımızın önemli bir ayağını oluşturmaktadır.
Üstün zekalı çocuklarımızın eğitim yoluyla performansını en üst düzeye çıkarması için “zenginleştirilmiş müfredat” çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu konuda TÜZDER ve Boğazhisar Eğitim Kurumları’nın yürüttüğü zenginleştirilmiş eğitim içerikleriyle çocukların gereksinim duydukları eğitim imkanlarından faydalandırılmaları, yeteneklerini en üst düzeyde kullanan, kendini gerçekleştirmiş, mutlu bireyler olmaları, hem onların hem de ülkemizin yararına olacaktır.
Eğitimcilerimiz ve ailelerimiz de bu özel çocuklarımıza eğitimleri için gerekli rehberliği yapabilecek donanımda olmalıdırlar. “Üstün zekalı çocukların desteklenmesi” konulu projemizde iştirakçi olarak yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleriyle de ücretsiz aile eğitimleri gerçekleştirilmektedir.
Bugün, yirmi birinci yüzyıl olarak adlandırılan çağda, bilim-teknik, güzel sanatlar, düşünce ve benzeri alanlarda erişilen düzeyi ve uygarlığı, büyük ölçüde bütün olumlu ve olumsuz yanları ile üretken ve üstün yeteneğe sahip insanlara borçluyuz. Binlerce kuşak boyunca, insanlığı bugünkü uygarlık düzeyine getiren kişilerin, ortalama bir zekâ ve yetenek düzeyinin üzerinde olduğu bilinmektedir. Üstün zekalı/yetenekli bireylerin tarih boyunca var oldukları ve toplumların kalkınmalarında önemli roller üstlendikleri kabul edilen bir gerçektir. Böylesine büyük öneme sahip üstün zekalı ve dahi insanlar için ülkemizde bir anma günü ve etkinliği düzenlenmemektedir. 30 Mart tarihi itibariyle Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü olarak da kutlanılması yönünde çalışmalarımız ayrıca devam etmektedir. Amacımız düzenlenecek programla konunun bilimsel platformda konuşulması ve uygulamaya yönelik adımların atılmasıdır.
Dahiler ve Üstün Zekalıların Eğitimi Programı Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre Merkezinde 30 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Kayıt yapmak, konuşmacı ve program detayı ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.30martdahilerprogrami.com adresini inceleyebilirsiniz.
- Microsoft Translator ile Dil Bariyerini Artık Dert Etmeyin… - 16 Nisan 2020
- Artan Ekran Süresi ve Çocukları Bekleyen Tehlikeler. - 04 Nisan 2020
- Zoom Breakout Rooms ile Akran Öğrenmesi/Grup Çalışması - 04 Nisan 2020