Makaleler

Sınıfımızı Fikir Fabrikasına Nasıl Dönüştürürüz?

“Bugünün öğrencilerini yarının inovatif bireyleri olarak nasıl hazırlayabiliriz?”

Öğrencilerin gelecekte sahip olmaları gereken becerilere ilişkin yapılan tüm tartışmalarda, öğrencilerin gelecekte sahip olması gereken özellikler arasında inovasyon ve onun en yakın kardeşi olarak tanımlanan üretkenliğin en üst sıralarda olduğu aşikardır.

Innovative

Eğer öğrencileri inovatif ruha sahip kişiler olarak yetiştirmek istiyorsak, biz eğitimcileri sıkı çalışmalar beklemektedir. Aynı zamanda öğrencileri hazır hale getirmek için, bu becerileri kitaplardaki yönergeler doğrultusunda  öğrenilemeyeğini bilmeleri ve yeni beceriler geliştirmeleri gerekiyor. Bu becerileri geliştirmek için ise öğrencilere doğru projelerle uygulama yapma fırsatları verilmelidir.

Bu fırsatlar ise sınıfa proje tabanlı öğrenme ile getirilebilir. Proje tabanlı öğrenme ile öğrenciler yeni bilgilerinden yeni ürünler ortaya koymak ve çözdükleri sorunları diğerlerinin öğrenmelerine yardım edebilir. Proje tabanlı öğrenmenin aşamalarında öğretmen, öğrencilerinin birer rehberidir.

Proje Tabanlı Öğrenme ile ilgili ayrıntılı bilgi için şu videoyu izlemenizi tavsiye ederiz:

http://egitimtrend.com/proje-tabanli-ogrenme-nedir-nicin-onemlidir/

İşte, dünün okullarına yarının fikir fabrikaları gibi şekil veren öğretmenlerin sınıflarından sekiz ipucu;

Speech bubbles

1-Otantik Sorularla Başlayın
İyi projeler iyi sorular ile başlar. Neyin Öğrencilerin meraklandırdığını dikkatlice dinleyin. Hazır, yapılmış proje görevleri sunmaktansa onlardan alacağınız geribildirimler doğrultusunda projeler hazırlayın. Projeniz için öğrencilerin sorgulamaktan hoşlanacakları gerçek dünyaya ait sorular ortaya koyun.

2-Etkili Takım Çalışması için Cesaretlendirin.
Projeler öğrencilerin işbirliği yeteneklerini geliştirici yapıda olmalı. Uyduruk olmamalı. Bir kişinin yapamayacağı şeyler olursa gruptaki diğer projede herkesin yapabileceği bir parça görev olmalı. Takım çalışması olmadan başarılamayacak örnekler sunun.

3-Büyük Düşünmekten Çekinmeyin
Bütün inovasyoncular büyük düşünmeye eğilimlidir. Öğrencilerin projelerini sınıf dışından kişilerle paylaşmaları için cesaretlendirin.

4-Empati Oluşturun
İnovasyoncular, sorunlara farklı bakış açılarından bakarlar.  Öğrencilere gözlem yapabilecekleri alanlar oluşturun. Başkalarının perspektiflerinden bakabilecekleri ortamlar meydana getirin.

5-Tutkuyu Ortaya Çıkarın
Tutku insanları en zor durumlarda motive eden bir duygudur. Öğrencilerin okul dışındaki zamanlarda nelerin ilgisini, dikkatini çektiğini bulun ve okuldaki projelerde bunları kullanın. Çok üretken hissettiğinde neler yapıyorsun? Hangi teknolojileri kullanıyorsun? gibi sorulara verilecek cevaplara göre projelere yön verebilirsiniz.

Social-Media-Strategy-for-Education6-Değerli fikirleri yüceltin.
Beyin fırtınalarına yapıcı eleştiri de bulunmaya ve hangi fikirlerin desteklenmesine karar verebilmeye öğrenmeleri gerekiyor. Öğrencilerin hangi fikirin, projenin sonuca varacağını ayırt edebilmeleri gerekiyor.

7-Gerektiğinde Hayır Demeyi Bilmelisiniz.

Projeleri yaparken, projenin ana fikirlerinden uzaklaştıran fikirler, olaylar gördüğünde hayır diyebilmeliler.

8-Yeni Atılımlar İçin cesaretlendirici Olun

Her öğrenci projelerde devrim yapacak fikirler mi bulacak? Muhtemelen hayır? Arzu edebileceği hedefler koyarak onları fikirler bulmaları için cesaretlendirebilirsiniz.  Mücadele ettikleri her problemin bir sonuç meydana getiremeyceğini bilmelerini sağlayın.  Neyin işe yaramadığını ortaya çıkarmak da bu konuda faydalı olabilir, farklı bakış açıları kazandırabilir.

 

Kaynak: How to Turn Your Classroom into an Idea Factory | MindShift

Takip Et