Kalem Konuşur Protokolü
Orijinal ismi “Chalk Talk Protocol” olan, Kalem Konuşur Protokolü, şubat tatilinde EğitimTrend ekibi olarak katıldığımız, Kayhan Karlı hocamızın ÖRAV’daki eğitiminden öğrendiğimiz harika bir etkinlik. Öğrencilerin eşit katılım sağlayabildiği, sessiz bir şekilde yazı yazarak, çizerek iletişim kurmak üzerine kurulu bir etkinliktir. Aynı zamanda çok farklı amaçlar için de kullanılan ve çok yönlü bir protokol olan “Kalem Konuşur Protokolü” yeni fikirler ortaya çıkarmak, problem çözmek, hazırbulunuşluğu ölçmek, ünite sonlarında öğrenmeyi zevkli bir şekilde ölçmek için kullanılabileceği gibi, formal-informal eğitim ortamlarından ticari şirketlere kadar, üniversitelerden ilkokullara kadar bir çok yerde kullanılabilecek bir çok kullanışlı protokoldür.
ÖRAV’da uyguladığımız Kalem Konuşur Protolü’nden kareler;
Kalem Konuşur Protokolü, 5 dakikadan 1 saate kadar, katılımcıların ve eğitmenin belirleyebileceği herhangi bir zaman diliminde yapılabilir. Materyal olarak ise tahta ve tebeşir kullanılabileceği gibi, A3 ya da daha büyük boyuttaki kağıtlar ile renkli kalemler kullanılabilir.
Uygulamanın başlangıcında, katılımcılara tek ve en önemli kuralın konuşmamak olduğu hatırlatılır. Katılımcıların rahat olması sağlanmalı, istediklerini yazıp, çizebilecekleri bir ortam sağlanmalıdır. Protokol eğitmenin belirleyeceği sayıdaki katılımcılar ile yapılabilir. Gruplara ayırıp çalışmak avantajlı olabildiği gibi duruma göre bir sınıftaki tüm öğrenciler bir tahta üzerinde de çalışabilir.
Problem, cevaplanacak soru ya da tartışılacak konu tahtaya/kağıda yazılır ve katılımcılar bu husustaki fikirlerini çizerek/yazarak belirtir.
Katılımcılar diğer katılımcının yazdıklarını yorumlar, katılıp katılmadığını belirtir, yeni yorumlar yazar ve yeni fikirler üretmek sorunları çözmek için bir nevi sessiz beyin fırtınası yapılır.
Katılımcılar, beğendikleri fikirlerin/çizimlerin üzerine onay/tick işareti koyarak beğendiklerini belirtip, yorumu daha da genişletebilir.
Tüm bu etkinlikler sona erdiğinde, katılımcıların, grupların yaptığı çalışmalar herkesin daha fazla fikir sahibi olması açısından duvarlara ya da tahtaya asılabilir. Böylelikle farklı grupların aynı konu hakkında neler düşündüğü, neleri tartıştığı bilgisine de sahip olunabilir.
Örnek olara,
Bugün ne öğrendik?Kesirler gerçek hayatta ne işe yarar?
Sınıfımızın sessizliğini daha iyi nasıl sağlarız?
Okul neden sıkıcıdır?
Sorumluluklar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sizce sınav yapmak gerekli mi?
Galatasaray Fenerbahçe’den iyi bir takım mıdır?
Çalışanların daha iyi projeler üretmesi için ne yapmalıyız?
Öğrenme odaklı sınıf yönetimi nedir?
gibi sorularla tartışma ortamları oluşturulup çok zevkli dersler yapılabilir.
İlkokul 3’den, 8’e kadarki sınıflarda, Kalem Konuşur protokolünü uygulayan öğretmenlerden sınıf öğretmeni Enes Şenpeker, sosyal bilgiler öğretmenleri Mehmet Ali Doğan ve Hüseyin Erdem öğrencilerinin bu etkinlikten çok zevk aldıklarını belirterek, bizlerle yaptıkları uygulamaların fotoğraflarını paylaştılar. Sizleri bu fotoğraflarla başbaşa bırakıyoruz. 🙂
Mehmet Ali Doğan ve Hüseyin Erdem öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.
Kaynaklar:
http://www.nsrfharmony.org/protocol/doc/chalk_talk.pdf
http://isites.harvard.edu/fs/docs/icb.topic1059403.files//Chalk%20Talk%20Protocol.pdf
Ayrıca, protokolü uygulayan ÖRAV eğitmenlerinden Sedat Subaşı ve Burcu Esin İliş’in de bloglarında protokolin uygulanması ile ilgili yazılar mevcut. Göz atmanızda fayda var.
http://ekampus.orav.org.tr/Blogger/esinburcu/Page/41384/12atb_kalem_konusur
- Microsoft Translator ile Dil Bariyerini Artık Dert Etmeyin… - 16 Nisan 2020
- Artan Ekran Süresi ve Çocukları Bekleyen Tehlikeler. - 04 Nisan 2020
- Zoom Breakout Rooms ile Akran Öğrenmesi/Grup Çalışması - 04 Nisan 2020
gerçekten çok eğlenceli gözüküyor aynı zamanda zihin haritası ve beyin fırtınası karışımı gibi
paylaştığınız için teşekkürler
ilk fırsatta deneyeceğim.
Merhabalar,
Zihin haritasının bir başka versiyonu ama çok beğendim.
Yapılandırılmacılığa eklenebilen bir uygulama. Öğrencilerin serbest bırakılması kadar güzel bir öğrenme anlayışı yoktur zaten.
Tebrikler
Canan
Merhabalar,
Yapılandırılmacılık eğitimine eklenebilecek bir çalışma.
Tebrikler
Canan
Harika bir calısma olmus, emegi gecenlerin ellerine saglık 🙂
Sınıf içinde uygulanbilirlik açısından mükemmel bir aktivite, maddi açıdan da hiçbir külfeti yok ve yapılandırmacılık yaklaşımına çok uygun biçimde beyin fırtınası, zihin haritası, eğitsel karikatür gibi tekniklerin harmanlaması gibi duruyor. Çok başarılı buldum. En pasif öğrencinin bile kendini rahatlıkla ifade edebileceği, zihnindekileri dökebileceği bir etkinlik.Bu açıdan da oldukça iyi.
Gerçekten de öğrencilerin de ilgisini çekebilecek ve verimli sonuçlar alınabileceğini düşündüğüm bir etkinlik olmuş. Öğretmen arkadaşlar derslerinde uygulamalı.
Emeği geçen öğretmenlerimize ve burda paylaşıldığı için teşekkürler.
güzel bir etkinlikti gerçekten konuşma olmadığı için ders aralarında eğlenceli küçük bir mola gibi aynı zamanda .ve birçok öğrenme sitilinin bir arada kullanılıyor olması da daha bir güzelleştiriyor…
Sınıfta sözlü iletişimde gayet başarılı olan öğrencileri yazılı iletişim kullanma fırsatı veriyor. Its great…
Çok kullanışlı bir yöntem, ben de deneyeceğim mutlaka. Paylaştığınız için teşekkürler.