ISTE’13 Konferansı’ndan İzlenimler
Eğitim Teknolojileri alanında dünyanın en büyük konferans ve fuarı özelliğini taşıyan ISTE Conference&Exposition, bu yıl ABD’nin Teksas Eyaleti’nin San Antonio şehrinde gerçekleştirildi. Her yıl farklı bir eyalette düzenlenen bu devasa organizasyona dünyanın değişik bölgelerinden yaklaşık 20.000 civarında eğitimci katılıyor.
Yazımıza, bu yılki ev sahibi şehir olan San Antonio’dan bahsederek başlayalım. San Antonio, ABD’nin en büyük 7. şehri ve Teksas eyâletinin en büyük 2. şehri olma özelliğini taşıyor. “Los Alamos” Misyon/Kalesi, “İspanyol Misyonları”, “River Walk”, “Amerika Kulesi”, “Teksas Bowl Stadı” ve “Sea World” ve “Altı Bayrak Fiesta Teksas” tema parkları ile şehir yılda yaklaşık 28 milyon turist ziyaretçi çekiyor. Şehirde “NBA basketbol” liginde dört defa şampiyon olan San Antonio Spurs takımı bulunmakta ve ülkenin en büyük rodeo yarışması her yıl “San Antonio Stock Show & Rodeo” olarak organize edilmektedir.
ISTE Conference bu yıl “Connected Learning, Connected World” sloganıyla geçen yıllarda olduğu gibi eğitimcilere mükemmel deneyimler yaşatmaya ve mükemmel fırsatlar sunmaya devam etti. Bu yılki ISTE’nin ana sponsorları Microsoft, Pearson, Samsung, Smart, Dell, Intel gibi dünya devi şirketlerdi. Konferansın en ilgi çeken olaylarından birisi, Microsoft’un katılımcı tüm eğitimcilere bedava tablet hediyesi oldu. Piyasaya yeni çıkardığı Surface tabletler, hem bedava dağıtılması hem de kullanışlı olması bakımından eğitimcilerden tam not aldı. 🙂
Henri B. Gonzalez Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ISTE Konferans ve fuarında, eğitim teknolojileri alanında faaliyet gösteren yüzlerce firmanın standlarını ziyaret etme imkanı bulurken, binlerce seminer, workshop, sempozyum vs. gibi etkinliklere de elimizden geldiğince katılmaya çalıştık.
Birbirinden etkileyici konuların konuşulduğu tartışıldığı bu etkinlikleri seçme konusunda epeyce zorluk yaşadığımızı söylemeliyim. Çünkü hepsi çok seçkin ve dünya çapından binlerce projenin arasından sıyrılıp bu konferansta sunum yapma hakkı kazanmış olan konulardı.
Bu yıl ISTE’de öne çıkan en önemli konuları 5 başlıkta sıralayacak olursak; Mobil eğitim, 3D Yazıcılar, Robotik uygulamalar, Animasyon çözümleri ve Fen ve matematik eğitimi üzerine uygulamalı çözümler şeklinde sayabiliriz. 21. Yy eğitim anlayışına uygun olarak öne çıkan bu konularda birbirinden farklı firmaların sundukları ürünleri de inceleme şansı bulduk.
Sunumlarda da dikkat çeken konular olarak da; konferansın teması doğrultusunda eğitim teknolojilerinin sınıflara entegrasyonu, flipped classroom, mobil ve web araçlarının etkili kullanımı, dijital araçların öğrenme yaşantısında oluşturduğu farklılıklar, teknoloji kullanımının öğrenmeye katkısı üzerine onlarca sunum konusundan oluştuğunu söyleyebilirim.
Hepsinin en basit özeti olarak; 21.yüzyılda her alanda olduğu gibi eğitimde de büyük bir dönüşüm yaşandığını ve bu dönüşüme eğitimcilerin en hızlı şekilde dahil olması gerektiği, üretken bir nesil yetiştirmek için öğretmenlerin daha üretken olmaları gerektiği, teknolojiyi iyi kullanan ve fark ortaya koyan öğretmenlere daha çok ihtiyaç duyulduğu, keşfeden-paylaşım yapan ve katkıda bulunan eğitimcilerin daha öne çıktığı gibi mesajları yazabilirim.
ISTE’ye dünya çapından eğitimcilerin ilgisi gerçekten çok yoğundu. Bu yoğunluk kendisini sosyal medyada da gösterdi. ISTE Konferansı boyunca yaklaşık 50.000 twit atıldığını, binlerce fotoğraf ve video paylaşımının yapıldığını belirtirsem bu daha iyi anlaşılacaktır.
ISTE’de en ilgi çeken oturumlardan biri de şüphesiz IGNITE Session’du. Kendine has bir sunum konseptine sahip olan IGNITE’de kabul edilmiş sıradışı fikirler tam 5 dakikada dinleyicilerle paylaşılıyor. Katılımın en yoğun olduğu oturumlardan biri olan IGNITE’de konuşmacılar 20 slayt kullanıyorlar ve her slayt 15 saniyede otomatik geçiyor. Toplam 12 konuşmacının yer aldığı bu oturumda, ABD dışından tek, Türkiye’den bir ilk olarak ben de yer aldım. “Flipped Exam” adlı fikrimi dünya çapından eğitimcilerle paylaşma imkanı buldum. ISTE’nin ilk günü yapmış olduğum “The Journey to Digital Wisdom” projemin sunumu ve Ignite dahil 2 proje ile ISTE’de bulunmuş oldum.
23-26 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşen ISTE Conference&Expo, gerçekten içeriği dolu dolu, birbirinden seçkin projelerin sunulduğu, en yeni teknolojik çözümlerin tartışıldığı, ürünlerin tanıtıldığı mükemmel bir organizasyon. 2014 yılında ABD’nin Georgia Eyaleti’nin Atlanta şehrinde gerçekleşecek ISTE’nin bu yılki kapanış konuşmasını Edutecher ve Educlipper sitelerinin fikir sahibi Adam Bellow yaptı. “Explore, Share, Contribute” sloganıyla binlerce dinleyiciye hitap eden Bellow, eğlenceli ve dopdolu sunumuyla herkesi kendisine hayran bıraktı. Aşağıda Bellow’un yapmış olduğu ISTE kapanış konuşmasını sizlerle paylaşarak yazıma son veriyorum.
Latest posts by Mehmet Ali Doğan (see all)
- Teknoloji, Eğitimi Nereye Taşıyor - 18 Şubat 2019
- Üniversite Odaklı Online Eğitim Platformu- Get High Grade - 02 Mart 2016
- ÖRAV Özel Okul Yöneticileriyle Buluşuyor - 29 Şubat 2016
Çok beğenerek okudum yazınızı. Umarım bir gün bende katılma imkanı bulurum. Teşekkürler iyi çalışmalar.