ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

Türk Öğrenciler Flipped Classroom Modelinde Lider Rol Oynuyorlar

Türkiye’de Flipped Classroom Nasıl İşliyor?

Dünya çapında eğitimin nabzını tutan, birçok yerde referans gösterilen ve milyonlarca eğitimcinin takip ettiği bir platform olan www.edudemic.com’da Türkiye’den de çarpıcı bir örneğe yer verildi. “How Flipping the Classroom is Working in Turkey” başlığı ile yer alan haberde , İhlas Koleji’nde Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı olarak görev yapan Mehmet Ali Doğan’ın uyguladığı eğitim modelinden övgüyle bahsediliyor. Aynı zamanda ASCD Worldwide Edition Smartbrief’de de “Students in Turkey have a leading role in flipped instruction” başlığıyla haber olan Doğan, yaptığı uygulamalarla dünyaca ünlü eğitim portallarında örnek gösterildi.


flipped_3
Edudemic editörü Katie Lepi imzalı haberin çevirisini aşağıda yayınlıyoruz:
Birçok ülkede Flipped Classroom modelini gördüm. Flipped Classroom şu anda eğitimdeki en büyük gelişmelerden biri olarak gösteriliyor. Sınıfı Flip etmek ve öğretmeni ders anlatan bir unsur olarak değil bir moderatör olarak sunmak öğrencileri ve okulları heyecanlandıran bir sistem olarak kanıtlandı.

flipped_ic1
İsterseniz Flip modelin Türkiye’de nasıl uygulandığına bir göz atalım. İngilizceye çok güzel şekilde dublaj yapılmış bu videoyu izlemek gerçekten keyif vericiydi. Video 17 dakika ve izlemeye değer. Biliyorum oldukça uzun bir video, o yüzden linki Bookmark ( Sık Kullanılanlar ) a eklediğinizden ve sonra izleyeceğinizden emin olun.

flipped_ic3
Videoda öğrencilerin Flip modelden önce ev ödevlerine bakış açılarına ve Flip modelle birlikte sınıfa ve ev ödevlerine karşı bu bakış açılarının ne kadar değiştiğine yer veriliyor. Videonun en etkileyici bölümlerinden birinde öğrenciler Flipped Classroom’da teknolojiyi nasıl kullandıklarını tartışıyor. Öğrenciler stüdyoda ( Green Screen ) tabletleriyle kendi filmlerini çekiyorlar. Gerçekten çok etkileyici.

flipped_ic2
Türkiye’deki Flipped Classroom’un bir özelliği de öğrencilerin resmi olarak lider rolüne sahip olmaları. Teaching Assistants ( Öğretmen asistanları ) denilen bu öğrenciler düzenli olarak toplanıyor ve sınıfın gelişimini tartışıyorlar. Dersin çok zor ya da çok kolay olduğuna kanaat ettiklerinde dersin işleyişi üzerine düzeltmeler yapıyorlar. Öğrencilerin bu rolü üstlenmelerini düşünme inceliği gerçekten inanılmaz. Keşke ben ortaokuldayken böyle bir sınıf modeli olsaydı. Bu öğrencilerin ‘ Gerçek Dünyaya ‘ ne kadar iyi hazırlandıklarını tahmin edin. Okul arkadaşlarını yönetmekle görevlendiriliyorlar, üst düzey eleştirel düşünmeler yaptıkları ve sınıflarında teknolojinin daha etkili nasıl kullanabileceklerini tartıştıkları toplantılar düzenliyorlar. Muhteşem bir iş !


Tercüme eden: Ahmet Cihat Kapçık

Kaynak: Katie Lepi

http://www.edudemic.com/how-flipping-the-classroom-is-working-in-turkey/

Takip Et