Bir Kitap: Öküzün A’sı
Son elli yılda bariz görünür hale gelen ancak kökleri çok daha eskiye dayanan yeni başlık sorunlar var artık dünyada ve dolayısıyla bizde. Bu sorunların kökenine cesurca inen bir kitap Öküzün A’sı. Eğitim sistemindeki sıkıntılarımızı düze çıkarmayı teklif eden her önerinin baş rol oyuncusu teknoloji ve onun görünür hali olan ekranları derinlemesine bir bakış açısıyla sorguluyor.
Okur yazarlığı anlatıyor aslında ama bildiğiniz haliyle değil. Sözlü kültürün zengin ve tozlu sayfalarını karıştırıyor. Eski yunanda bir şairin şiirinin tınısından günümüz ekran bağımlılığına uzanan uzun yolu geniş perspektifle sunuyor okura. Okurun da okur – yazarlığını sınıyor kitapta yazar. Su gibi akıp giden bölümlerin yanında beyin çatlatan bölümlerle zihni zorluyor.
Okur-yazarlığı ve okuma yazma bilme kavramlarını net bir şekilde birbirinden ayırıyor ve diyor ki: “Ben burada bir kuşağa ait gençlerin okuma yazma sorunlarından çok daha önemli bir konuyu ele alıyorum. Zamanınızı ve dikkatinizi bu soruna vermeyin. İnsanlar okur ya da okumaz. Eğitimciler ve politikacılar kitabın üstünlüğünü kanıtlayan yeterince tartışma üretmiştir zaten. Birine okuma yazma öğretmek sayısız yöntemle, kısa zamanda yapılabilecek bir iştir. Ben burada tıpkı Blake’in anlattığı “gece uçan görünmez böcek” gibi okur yazarlığın yüreğini kemirmekte olan şeyden söz ediyorum.”
Günümüz iletişim sorunları ile ilgili mükemmel bir tespit yapıyor sonra : “Çocuklar televizyon ekranını kapattıkları gibi bir insanı da fazla çaba harcamadan kapatabileceklerine, bunun televizyonu kapatmaktan ya da kanal değiştirmekten daha önemli bir şey olmadığına inanmaya başlıyorlar.”
Ve çok basit görünen ama her şeyin çıkış noktası olabilecek net bir öneri sunuyor sadece: Küçük gruplar – metinsel topluluklar- halinde toplanarak bu üzücü konuyu, çoktan patlamış olan bu saatli bombayı konuşmalı ve hasarı nasıl en aza indirgeyeceğimize, daha da önemlisi gelecek kuşakların kendi kendilerini mahvetmelerini nasıl engelleyeceğimize karar vermeliyiz. …. eğer birer yetişkin olarak artık gelecek hakkında yapıcı düşler kurmazsak o zaman her şeyi kaybetmişiz demektir.
Ters köşe olarak niteleyeceğim bu kitabı okumanızı şiddetle öneririm. Okumadan önce yapacağınız tek şey “Yeni nesil sorunların düşündüğümden farklı çözüm yolları olabilir mi? şüphesine içtenlikle zihninizi açmanız. Tıpkı yazarının arzu ettiği gibi…
KÜNYE:
Kitabın Adı: Öküzün A’sı
Alt Başlık: Elektronik Çağda Yazılı Kültürün Çöküşü ve Şiddetin Yükselişi
Baskı: 4.Baskı – 2016
Özgün Adı: A is for ox The Collapse of Literacy and the Rise of Violence in an Electronic Age
Sayfa: 272
Yazar: Barry Sanders
Çeviri: Şehnaz Tahir
- ESKİ DÜNYANIN EBEVEYNLERİ OLARAK YENİ DÜNYANIN ÇOCUKLARINI YETİŞTİRMEK - 06 Kasım 2018
- Bu Yıl Nasıl Bir Öğretmen Olacaksın? - 11 Eylül 2018
- Yönetiliyorum! Peki Neden Mutluyum? - 24 Temmuz 2018