Eğitim Materyalleri EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ Makaleler Mobil Uygulamalar

Zenginleştirilmiş Gerçeklik ve Eğitimde Kullanılması

İngiltere’de 16-24 yaş arasındaki gençlerin akıllı telefon kullanma oranları %71. Durum böyleyken neden öğretmenler bundan faydalanarak bu araçları sınıflarında ya da kampüslerinde kullanmıyorlar. Bu araçların kullanılması eğitim sürecine gölge mi düşürecek ya da öğrencilerin ileride calışma ortamlarında kullanmaları gereken becerilere katkıda bulunacak mı? Öğretmenler öğrencilerinin modern dünya becerilerini kazanabilmeleri için zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) gibi teknikleri kullanmalı mı?

Eğitimciler olarak bizler bu fırsatları çok iyi değerlendirmeliyiz. Mesela Zenginleştirilmiş gerçeklik kavramı (AR), üniversiteler için çok iyi bir fırsat olabilir. Sadece kendi tanıtım ve reklamları açısından değil aynı zamanda öğrencileri ile iletişime geçebilecekleri bir yol ve onlara bu alanda yaşatacakları önemli bir tecrübe olabilir.

ar1

AR, sizlerin basılı materyallere ve objelere dijital içerik eklemenizi sağlar. Akıllı cihazlarınız ya da tabletlerinizle o objeye baktığınızda eklenmiş olan dijital içerikleri görürsünüz. Dijital içerik olarak da herhangi bir websitesine link, arama yapabilecekleri bir telefon numarası, resim, video, 3D model eklemeniz mümkün. Örnek uygulamaları görmek için www.canlikitap.com.tr göz atabilirsiniz.

Londra Şehir Üniversitesi çok farklı teknikler kullanarak AR’nin eğitimde kullanılmasına dönük kaynak oluşturmaktadır. Bu kaynaklara ve örnek videolara bu adresten ulaşabilirsiniz. http://blogs.city.ac.uk/care/ar-event/videos-augmented-reality-education-2012/


 

Geçen yıl birçok eğitim kuruluşu AR teknolojisini kendi kurumlarının tanıtımı açısından kullandı.  AR uygulamalarını ilk gördüğünüzde sizlere çok eğlenceli gelecektir. Canlıkitap sitesinde de göreceğiniz gibi, hikaye kahramanlarını 3 boyutlu görme şansına sahip olacaksınız. Bu örneklerin dışında bizler hangi etkileşim yollarını kullanarak kendi öğrencilerimizle etkileşime geçecek farklı yollar geliştirebiliriz? AR, öğrencilerin içeriğe erişimlerini sağlamak ve dersteki etkinliklerini arttırmak için farklı olanaklar sağlamaktadır.

Çok yakın bir gelecekte bütün telefon üreticileri sadece akıllı telefonlar üretecekler. Bu da öğrencilerin AR içeriklerine ulaşmalarının onların parmak uçlarında olduğu anlamına geliyor. Duvarlardaki resimler, basılı materyaller öğrencilerin bilgiye ulaşabilmelerine imkan sağlayacak.

Yeni nesil öğrencileri teknolojiyi en etkili şekilde kullanmak istiyecekler. Beklentilerin artmasından dolayı  da herhangi bir teknolojik araç yada program  insanların kullanımına sunulduktan sonra   bu araçların eğitimde kullanılması için  yollar araştırılmalıdır.

Kaynak

http://www.guardian.co.uk/higher-education-network/blog/2013/feb/11/augmented-reality-teaching-tool-trend

 

@arifkazanci