Film-Kitap Tavsiyeleri

Şiddetsiz İletişim

Marshall B. Rosenberg

 

Şiddetsiz İletişim farklılıkları barışçıl yollarla çözümlemede ve pozitif sosyal değişim için güçlü bir etkileşim yolu. Davranışları yönlendirmede korku, suçluluk, suçu başkasında arama ya da utanç yerine, etkileşim sırasında her iki tarafın da hayatını zenginleştirme amacıyla davranmanın en doyurucu motivasyon olduğunu savunur.

“Hayatımda şefkat istiyorum, diğer insanlarla aramda karşılıklı yürekten vermeye dayanan bir akış.”

“Marshall Rosenberg bize sağlığımızı ve ilişkilerimizi güçlendiren en etkili araçları sunuyor. Şiddetsiz iletişim canı cana bağlıyor ve şifa dağıtıyor. Davranışlarımızda eksik olan unsur işte bu.”

Deepak Chopra

Şiddetsiz İletişim – Bir Yaşam Dili, bugüne kadar 20’den fazla dilde yayınlanmıştır.

 

Kitap İle İlgili Bir Değerlendirme: 

Kitabı Farklı Kılan: Konuların itinayla sınıflandırılmış olması, çözüm önerilerinin sistemleşmiş olması. Soyut konuların bu kadar örnek ve alıştırmalarla düzenlenmiş olması, gerçek hayata uygulanabilme ihtimalini yükseltiyor. Okunup rafa kaldırılacak bir kitap değil, okunup bol alıştırma yapılacak bir kitap. Türkiye’de bunun eğitimleri de veriliyor…
Şiirlerin çevirisi bile şiir gibi olmuş…

“Çoğu zaman içimizdeki şiddeti kabul etmeyiz; çünkü bu konuda cahiliz. Şiddet barındırmayan biri olmadığımızı varsayarız.” Arun Gandhi

“Dedemin de söylediği gibi, ‘dünyada görmeyi arzu ettiğimiz değişimin kendisi olmazsak’ değişim hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir. Hepimiz maalesef hep önce diğer kişinin değişmesini bekleriz.” Arun Gandhi

“Dünya, biz ona ne anlam yüklediysek odur. Bugün eğer dünya acımasızsa, onu kendi davranışlarımızla acımasız yaptık. Eğer kendimizi değiştirebilirsek dünyayı da değiştirebiliriz; kendimizi değiştirmek, dilimizi ve iletişim yöntemlerimizi değiştirmekle başlar.” Arun Gandhi

 

 

ŞİDDETSİZ İLETİŞİM SÜRECİ

1. GÖZLEM

Yargılar dünyasında KİMİN NE OLDUĞUNA odaklanırız. Mevlana şöyle demiş: “Doğru ile yanlışın ötesinde bir yer var. Orada buluşalım.” Başkaları hakkındaki analizler aslında kendi ihtiyaçlarımızın ve değerlerimizin birer ifadesidir. İnsanları sınıflandırmak ve yargılamak şiddeti körükler. Kötü adamların cezalandırılmayı hak ettiği öğretilen seyirciler bu şiddeti izlemekten zevk alırlar.

İnsanlar, asıl anlatmak istediğimizi değil de eleştiri duymaya o kadar yatkındır ki, bizim söylediklerimize direnç gösterirler. Şiddetsiz iletişim, sadece, gözlemlerimizle değerlendirmelerimizi birbirinden ayırmamızı ister.

Hiç aptal bir çocuk görmedim.
Anlamadığım ya da beklemediğim
Şeyleri yapanını gördüm.
Benim gittiğim yerleri görmemişti,
Aptal bir çocuk değildi ama.
Ona aptal demeden önce düşün,
O aptal bir çocuk muydu?
Sadece senden farklı şeyleri
Bilen biri miydi yoksa?

….

Kimimizin tembel dediği,
Kimimize göre yorgun ve gamsızdır.
Kimimizin aptal dediği
Kimimize göre farklıdır.

….

Yukarıdaki değerlendirme Kayhan Karlı Hoca’nın bloğundan alınmıştır. Devamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

http://www.ogrenmeyoldasi.com/6/post/2012/04/iddetsiz-letiim.html

 

Takip Et