Makaleler

Öğretmenler İçin Hayat Kurtaran Tavsiyeler!

İlk günler, ilk dersler çok önemlidir. Bu yüzden siz değerli öğretmenler için bir dizi tavsiyeler hazırladık.

İlk günler, ilk haftalar ne yapmalı, nasıl davranmalıyız?

1. Kılık kıyafetinize özen göstermeyin, Salaş bir vaziyette okula gidin, parfüm kullanmayın ve saç sakal traş olmaya da çok gerek yok.

2. Sınıfa asık bir surat ile girin. Sizden tırsmalarını sağlayın.

3. Kendinizi bile tanıtmadan önce kurallarınızı tanıtın. Çünkü siz kurallarınız ile var olan bir öğretmensiniz!

4. Öğretmen öğrencilerini kapıda mı karşılar? Hepsi otursun, siz sınıfa girince onlar zaten ayağa fişek gibi kalkar! Sakın öyle bir hata yapmayın. Sonra tepenize çıkarlar.

5. Önceden isimlerini öğrenmiş olmanıza gerek yok. İlk günler de zorlamaya gerek yok zaten. Oğlum, yavrum, kuzum… Öğrencilerinizin adını dönem sonuna kadar öğreneceksiniz zaten.

6. Yaz tatili nasıl geçti, vakitlerini nasıl değerlendirdiler, neler yaşadılar, neler gördüler. Bunların bir önemi yok, ilk ders mühim, nasıl başlarsa öyle gider, hemen derse dalış yap. Test kağıdını dağıt.

7. Yazın ödev vermiştiniz, onları kontrol ederek de başlayabilirsiniz, hemen ilk günden sizi dinlememiş olanlara cezayı da kesin.

8. Dersinizin amacı, neler yapacaksınız, nasıl bir yıl geçireceksiniz. Bunları anlatmanın ne önemi var. Zaten hepsi kitapta yazıyor…

9. Dizilere ara vermeyin, zaten Netflix de bu sıralar coştu, geceler boyu dizi-film izlemeye devam edin. Uykunuzu almaya gerek yok, gündüz bir ara kestirirsiniz.

10. İlk günleri, ilk dersleri hiç de planlamaya gerek yok. Şöyle sınıfa bir “endamım yeter” diyerek dalın, gerisi gelir…

Ve,
11. İnternetten gelişigüzel aramalar yapın. Forumlara girip okuyun, ilk günler, ilk haftalar ne yapmalı, nasıl davranmalı araştırıp öğrenin ve uygulayın.

İnternetten siz arama yapmaya uğraşmayın diye, çok önemli bazı tavsiyeleri de arayıp bulduk. (Gerçekten aradık, bulduk)

Faydalı olması dileğiyle buyrun efendim, afiyet olsun;

Deneyimli Öğretmenlerden Gerçek Tavsiyeler – Olduğu gibi kopyala/yapıştır yapılmıştır.

“kesinlikle ilk uyarım çok yumuşak başlı ve sevecen görünmeyin,size göre iyiniyetli gelen bu durum öğrenci için bir silahtır,sizi ciddiye aldığını zannedersiniz ama çok yanılırsınız”

“İlk yılki güler yüzüne bedelini ağır ödedim:))Çocuklar tepeme çıktı.”

“ben lisede öğretmenim ne oyunu oynarım onlarla ya.
kutu kutu pense mi oynasam”

“Sınıfa ilk adım, oturun ne zahmet ettiniz de kalktınız, istem dışı olarak hadi tanışalım, birkaç hav ar yu ne var yu vs… Zil çalar aynı muhabbet, ertesi gün aynı muhabbet, yıllık plan, günlük plan, kitaplar, defter çizgili mi, çizgisiz mi ? vs… vs…”

“bence ilk hafta tanışmak için uzun bi süre zaten zamanla yeterince tanışıyorsunuz.bunun yerine branşınızla ilgili bi seviye belirleme sınavı yapabilirsiniz.”

“Adım şu…Bu yıl Türkçe derslerinde beraber olacağız.Defteriniz 4.cil büyük çizgili olacak.Ve el yazısıyla yazacaksınız.Bunun çalışmasını bir derste yapacağız.(Hocağğğm düz yazı olsun.) “Fikrinizi sorduğumu hatırlamıyorum.”

“tatlı ve sert olacaksın özelikle lise de görev yapan hocalarımız çağdaş eğitim yapılandırmacı bence geçin bunları direk esascilik disipli ol hiç ders anlatma belki öğrencilr sevmez sizi ama yöneticiler çok severrr”

“arkadaşlar, ben de 3 yıl dersane öğretmenliği yaptım, bir yıldır da milli eğitimde öğretmenim… öğrenciye sevimli görünmeye çalışmayın bunu çok güzel kullanırlar. kararlı ve emin olun, söylediklerinizin ve yaptıklarınızın arkasında durun.”

Arkadaşler ben dört yıllık özel sektör tecrübemle şunları söyleyebilirim;Özellikle lise de görev yapan arkadaşlar sert bir ifade ile girmeli ve ilk gevezelik yapanı ya da söz almadan konuşanı ( bu genelde sınıfın yaramaz ve popüler çocuğu olur) sert bir üslupla fakat sesini yükseltmeden uyarmalıdır. Bu dolaylı pekiştireç görevi görüyor

“ilk intiba çok önemlidir.öğrenci milleti çok çakaldır.hayatta koz vermeyin öğrencinin eline.idealist ayaklarına yatıp fazla yüz göz olmayın.el ense …. olmasın.
meslekte 7.senem”

Takip Et