Öğretmen Nedir?
Bu Makale “Melike Oruç” tarafından kaleme alınmıştır.
Öğretmen nedir?
Bir tanım yazmak için uzun süre düşündüm ama tam anlamıyla hiçbir tanım bulamadım. Aslında bakarsanız öğretmenin kişiden kişiye değişebilen bir kavram olduğuna karar verdim. Öğretmen bazıları için kendinde olan bilgiyi başkalarına aktarmak olacağı gibi bazıları için ise bilgiyi şekillendirmeyi öğretmektir.
Bilgiyi şekillendirmekten kastım; bir bilgiden yararlanarak başka şeyleri üretebilmektir, ya da bazıları için okulda ders vererek gelecekte ülkemize katkıda bulunan insanlar yetiştirmektir. Bunlardan birini yapan, eğitim fakültesinden mezun, lisans diploması olan biri günümüz şartlarında öğretmendir. Hangi tanıma uyacağımıza biz karar veririz. İlk önce biz amacımızı belirleriz. Biz neyi istiyoruz? Bilgimizi aktarmak mı? Gelecek için yetkin insanlar yetiştirmek mi? Hem öğretip hem eğitmek mi? Birilerine yol göstermek mi? Öğrenmeyi öğretmek mi? Sınavlara hazırlamak mı? Hayatta işe yarayacak bilgiler öğretmek mi? Yıllık planı tamamlamak mı? Ya da hepsinden elinden geldiğince bir şeyler katmak mı? Öğretmen belirlediği amaca göre kendi tanımını kendi belirler. Öğretmen sadece derslere girip çıkan biri de olabilir, her şeyde olabilir.
Aslında ben öğretmeni biraz da cam sanatçısına benzetiyorum. Cam sanatında iki teknikten bahsedeceğim; biri kalıplama tekniği diğeri ise cam işlemeciliği tekniğidir. Kalıplama tekniğini seçen cam sanatçısının kalıbı hazırdır. Camı eritir ve bu kalıba döker. Sonuçta aynı kalıptan aynı şekilde aynı düzeyde birçok ürün elde eder. Yarın işe gittiğinde yine üreteceği ürün bellidir, öbür günde devir değişir ihtiyaçlar değişir ama o yıllar sonrada aynı kalıptan aynı ürünü elde eder. Çünkü onu tercih etmiştir, o kolay gelmiştir kendini geliştirmek ürünlerini değiştirme hiç aklından geçmemiştir. En başından amacı az zamanda çok ürün elde edip, para kazanmaktır. Cam işleme tekniğini seçen sanatçı ise ısıtılmış cama bazı özel aletlerle şekil verir, belli bir kalıp yoktur, yaratıcılık vardır. Bu teknik diğerine göre daha fazla emek daha fazla zaman gerektirir ama sanatçı bilir ki sonunda ortaya güzel orijinal bir ürün çıkacaktır. Amacı para kazanmak değildir amacı cama estetik değer katmaktır. Kalıplama tekniğini kullanan da cam işleme tekniğini kullanan da cam sanatçısıdır. Ama aynı malzemeden biri kalıplaşmış ürünler oluşturur diğeri her biri birbirinden özgün albenisi yüksek az ama estetik ürünler oluşturur.
Hangisinin hayat şartlarına göre daha akıllıca daha karlı olduğu tartışılır. Ama önemli olan bizim amacımız bizim ne istediğimizdir. Yarın işe gittiğinde kalıba camı dökmek mi yoksa cama hayat vermek mi?
- Hikaye Anlatmanın Eğitimdeki Yeri - 18 Nisan 2020
- Dakikalar İçinde Etkileyici ve Özelleştirilmiş Grafikler Oluşturun - 17 Aralık 2018
- Çoklu Zeka Kuramı: Çok Yaygın Kullandık ve Yanlış Anladık - 20 Kasım 2018