Makaleler

Zamanında Geri Bildirimin Önemi

Zamanında Geri Bildirimin Önemi

Çoğu zaman bilmediklerimizin veya yaptığımız işi ne kadar iyi yaptığımızın farkında olmayız.  Fakat, ufak bir destek ile farkında olmadığımız çok şeyin gerçekten farkına varabiliriz.

Geri bildirim, öğrenmenin anahtarıdır. Bir insan mevcut durumunu yeniden değerlendirmesi gereken bir bakış açısı kazandığında, ortada gelişim için yeterli olan en önemli şart oluşur. Yüksek kaliteli değerlendirmelerin etkisi kısmen kaybolur ancak geri bildirim hedefli bir şekilde ve zamanında verilirse, elde edilen bilgi bireyin ihtiyaçlarını karşılar ve kaybolacak olan etki geri kazanılabilinir. Aynı ilke öğrenciler için de geçerlidir. İşte formatif değerlendirmeler için harika geri bildirimler sağlamayı mümkün kılan bazı ipuçları:

Yapıcı, Nazik ve İlgili Olun

Bir öğretmen olarak, her toplanızda bölüm başkanınız veya okul müdürnüz, size sürekli hatalarınızdan bahsetse veya problemlerinizi anlatsa nasıl hissederdiniz? Elbette en kuvvetli hissedeceğiniz “güven eksikliği” olurdu. Öğrencilere de sürekli hataları söylendiğinde bu şekilde hissederler. Kısa bir süre içerisinde de konuşmadan koparlar ve gerekli olan şeyleri kaçırmaya başlarlar.

Yapıcı geri bildirimler alındığında ise öğrenenler neyi iyi yaptığını ve hedeflenen konu üzerinde neyi anladıklarını bilirler. Bu sayede neyin işe yaradığının bilincine de varırlar.

https://www.cen.eu/news/brief-news/PublishingImages/BusinessMenTalk_Feedback-bubble_Copyright-BoBaa22_shutterstock_190537427.jpg
https://www.cen.eu/news/brief-news/PublishingImages/BusinessMenTalk_Feedback-bubble_Copyright-BoBaa22_shutterstock_190537427.jpg

İşe yarayanla başlayın.

Bu çok daha kibar bir yol olacaktır çünkü bireyler çabalarının üretken ve vakitlerinin de verimli geçtiğini hissedeceklerdir. Hangi becerilerin veya kavramların eksik olduğu hakkında konuşmak için daha açık bir hale gelmektedirler. Geri bildirim için sözcük seçimi de önemlidir. Yapıcı geri bildirim sağlarken öğrencilere yol göstericilik yapmak için aşağıdaki şu sözcükleri kullanmayı deneyin.

  • Ben olsaydım…
  • Fark ettim ki…
  • Acaba şöyle mi…
  • Ya şöyle olsaydı…

Kibarlık, eleştiri yapmaktan kaçınmak anlamına gelmez.

“Ne tür detaylar (gerçekler, örnekler veya açıklamalar) sizin durumunuzu anlaması için okuyucunuza yardımcı olabilir” diye sorun. Bu, “Eğer okuyucuların senin durumunu anlamasını istiyorsan yazarken daha çok çaba sarf etmelisin” demekten çok daha yardımcıdır. Geri bildirimi dile getirme şeklimiz, onun etkisinin nasıl algılandığını etkiler.

İlgili geri bildirim en anlamlısıdır.

İlgili bir şekilde geri bildirim, bireyin alakayı anlamasına yardımcı olur. Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi belirli tür detaylara odaklanmak, açıklamanın en doğru biçimde yapılmasına çok yardımcı olur. Belirsiz geri bildirim arkada karışıklık ve kızgınlık bırakacaktır.

Bu üç bileşeni (yapıcı, nazik ve ilgili) birleştirmek geri bildirimi sağlayan ve alan arasında güçlü bir çalışma ilişkisi kurmaktadır.

Önce Düşün Sonra Düzelt

Öğretmenler tarafından bildirilen en yaygın endişe ise öğrencilere ödev verildiğinde ve bu ödev kontrol edilip, öğrenciye geri bildirim verildiğinde yorumlara bakılmamasıdır. Onlara geri bildirimi nasıl almaları gerektiğini öğretmemiz gerekiyor. Yıllarca öğrenciler sadece nota dikkat etmeye koşullandırıldılar.

  • Bir düşünme aktivitesi ile öğrencilerin yorumları gözden geçirmesi için 5-10 dakika ayırın.
  • Öğrenciler için sorular veya düşünme haritaları kullanarak, geri bildirimleri gözden geçirmelerini sağlayın.

Bir öğretmen not vermeden sadece değerlendirmeleri ve yorumları geri verebilir. Öğrenciler geri bildirim üzerinde düşüneceklerdir. Notlar ise daha sonra verilecektir. Küçük gruplarda bu düşünme etkinliği veya öğretmenlerin öğrenmek için öğrencilere tekrar yaptırması ve alanları göstermesi eksik olan gerekliliklerdir.

Yeniden gözden geçirme fırsatı, yeterli zamanla birleştiğinde öğrenmeye yardımcı olur. Öğrencilere yorumlar üzerinde düşünme fırsatı tanımak onlara artık neyi anladıklarını yeniden değerlendirme fırsatı vermektedir. Ödevleri kabul etme döngüsünü düzeltme gerektirmeyen bir şekilde bozarsak öğrenciler pratik yapmak için yeni bir kültür geliştireceklerdir. İlk taslaklar başarının kötü taklitleridir. Gerçek öğrenme önce düşünme sonra da düzeltme ile gerçekleşir.

Ertesi Gün Hizmeti

Geri bildirim 24 ila 48 saat arasında verilmelidir. Günde 150-200 öğrenciyle görüşen bir öğretmen için yorucu olabilir ancak eğer öğrenciler geri bildirim için çok uzun süre beklerlerse, öğrenmek için gerekli olan bağlamı kaybedebilirler. Tepki süresini kısaltmayı bir ilke olarak değil, bir hedef olarak görün. Titizlikle çalıştığınızda öğrenciler başarıya en çok ihtiyaç duydukları anda başarıyı elde edeceklerdir.

Geri bildirim sadece öğretmenden olmak zorunda değildir. Örneğin, bilgilendirici konuşmalar da olabilir. Teknoloji tartışma panoları, yorumlar ve video konferanslar aracılığıyla geri bildirimi desteklemektedir. Resmi geribildirimler en büyük etkiyi oluşturabilmek için stratejik olarak kullanılmalıdır. İncelemek için yönetilebilinir ödevler verin. Daha büyük bir öğrenme etkisi için eğer yanıt süresi 48 saatten daha fazla olursa ödevi yeniden gözden geçirmeyi veya çıktının odağını daraltmayı düşünün.

Öğrenciden Öğrenciye Geri Bildirim

İlkokul 4.sınıfta öğrencilerime birbirlerine geri bildirim vermeleri üzerine bir proje geliştirmiştim. Aslında bu bir ihtiyaçtan ortaya çıkmıştı. (Geri bildirimin gücüne gerçekten inanan bir öğretmen olarak, her öğrenciyle ilgilenmek çok vakit alıyordu. Sınıf içinde daha hızlı bir yol bulmalıydım. Dolayısıyla bu ihtiyaç buradan ortaya çıktı.) Bu projemde, bir öğrenci çalışmasını tamamladığında veya bir ödevini bitirdiğinde en az 3 arkadaşına gidip, çalışmasını kontrol etmesini, kendisine geri bildirim vermesini isterdi. Ve üç arkadaşından geri bildirim aldıktan sonra çalışmasını bana getirir, kontrol ettirirdi. Elbette buna benzer bir uygulama yapmadan önce yapmanız gereken öğrencilerinize geri bildirim vermenin amacı ve önemi üzerine güzel bir konuşma yapmaktır. Yoksa, benim yaşadığım gibi, başta her öğrenci sevdiği arkadaşından geri bildirim almaya gider. 🙂 Tabi, bu da size başka bir öğrenme-öğretme fırsatı oluşturuyor. Objektif geri bildirim yapmadığımızda nasıl sonuçlar doğuracağı üzerine güzel konuşmalar yapabilirsiniz, örnekler gösterebilirsiniz. Ben, öğrencilerime bu yanlış davranışlar sonucunda, “sevdiğiniz insanın hata yapmasına göz yumuyorsunuz” cümlesinden yola çıkarak güzel bir konuşma yapmıştım. Gerçekten e öğrencilere etkisi olmuştu. Ve sonraki zamanlarda sınıf içerisinde öğrencilerimin yaptığı çalışmaları kontrol etme zamanım hemen hemen %80 civarında azalmış oldu. Çünkü onlar gerçekten birbirlerine –belki de bizlerden daha iyi- geri bildirimler veriyorlar. Hatta, geri bildirim vermekten öte, arkadaşlarının eksikliklerini gördüklerinde onlara destek oluyorlar, birbirlerinin öğrenmelerine daha çok destek oluyorlar. Sınıf içinde bunları mutlaka deneyin. Çok güzel şeylere şahit olacaksınız…

Ayrıntılı bilgi için -makalenin de yazılmasında kullanılan- aşağıdaki kaynaklara göz atılabilir.

http://education.qld.gov.au/staff/development/performance/resources/readings/power-feedback.pdf

http://www.edutopia.org/blog/timely-feedback-now-or-never-john-mccarthy

 

Takip Et