Kitap Tavsiyeleri
Sizlere bu yazımızda, Öğretmen Akademisi Vakfı’nın Genel Müdürü Kayhan KARLI’nın “Dijital Bilgelik Yolculugu İçin Öğrenme Yoldaşlığı”, Eğitimci yazar Doğan Cüceloğlu ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi İrfan Erdoğan’ın eğitim ile ilgili sohbetlerinden derlenmiş “Öğretmen Olmak Bir Can’a Dokunmak” kitabını ve toplum eleştirmeni Ivan Illich’ın “Okulsuz Toplum” adlı kitaplarını tanıtmak istiyoruz.
Dijital Bilgelik Yolculugu İçin Öğrenme Yoldaşlığı
“Dijital Bilgelik Yolculuğu İçin Öğrenme Yoldaşlığı” kitabı benim yaşımdaki birçok eğitimci için bir dönüm noktası. Biz yirmili yaşlarımızın ortasında dijital konularla ilgilenmeye başladık. Devasa makinalardan çıkan delikli kartlarla istatistik yazılımlarını anlamaya çalıştık. İspirtolu fotokopi makinalarından çıkan ıslak kağıtları mandallara asıp kurumasını bekledik. Velhasıl mekanik olandan dijital olana geçişi somut olarak yaşadık. Bizim için yaptığımız işin dijital tercümesi çok önemli.
Bu kitabı eğitimde dijital paradigmaya geçiş açısından bir tercüme aracı veya adaptör olarak görüyorum. Anlam oluşturmadan, kültürü dikkate almadan, öğretmenlerle diz dize çalışmadan kendimize özgü bir dijital öğrenme yaklaşımı geliştiremeyiz. Dijital Bilgelik Yolculuğu için Öğrenme Yoldaşlığı” kitabı tam da bu eksiği gidermek için inanılmaz bir fırsat sağlıyor.
Sayın Karlı yıllardır gerçekleştirdiği uygulamalı çalışmaların bir sonucu olarak “yaptığını yazıyor”. Bu kitap, dijital olanı kavramak, bilgeliğe yönelmek, öğrenme yolculuğunun keyfini çıkarmak, yoldaş olmak isteyen herkesi davet ediyor. Böyle bir çalışmayı Türk Eğitim Sistemi için bir fırsat olarak değerlendiriyor, “başka bir şey yapmış” olan Kayhan hocamızı yürekten tebrik ediyor ve keyifli okumalar diliyorum.
Prof. Dr. Ziya Selçuk
Öğretmen Olmak Bir Can’a Dokunmak
Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan bu kitapta genç fidanları taptaze umutlara dönüştüren öğretmenlerimizi konuşuyorlar.
Eğitim ve öğretmenlik hakkında bugüne kadar biriktirdikleri kuramsal tarihsel ve güncel fikirlerini paylaşmak üzere bir araya gelen Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan uzun soluklu bir yol arkadaşlığı kurdular. Yaklaşık bir yıla yayılan bir zaman dilimi içinde sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin çeşitli kentlerinde öğretmen i konuştular tartıştılar ve bütün bu kayıtları elinizdeki kitabın malzemesini teşkil edecek şekilde düzenlediler.
Nihayetinde ortaya çıkan bu eser eğitim konusunda Türkiye’nin en birikimli düşünürlerinden Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan’ın yalnızca kendi aralarındaki değil tüm öğretmenlerimizle kurdukları diyalogun bir ürünü olarak görülmelidir. Ve şimdi bu diyalog kitabın okurlarıyla devam edecek.
Öğretmen Olmak sadece okulda değil yaşamın her alanında herkese esin kaynağı olmak isteyenlere…
Okulsuz Toplum
“Okullaştırma, eğitimle aynı anlama mı gelmektedir? Kesinlikle hayır. Herkes gün be gün bir şeyler öğrenmektedir. Dürüst olmak gerekirse, çoğumuz, yaşamımızda okullaşmanın direk ve derin bir etkiden son derece yoksun olduğunu görürüz. Bu durumda iki soru ortaya çıkmaktadır: Her toplumda okullaşmaya bu derece büyük bir önem ve prestij kazandıran nedir? Eğitimin işlevi bir şüphe içeriyorsa, okullaşma gerçekte ne anlama gelmektedir?
Ivan Illich, bu eserinde okulun, statükonun korunmasına vesile olan araçlardan biri olduğundan dolayı bu prestije sahip olduğu yolundaki tezini kanıtlamaya çalışmaktadır. Ona göre günümüzdeki okullar eğitimi açısından etkisiz olduğu kadar, bölücü bir nitelik de taşımaktadır.
- Microsoft Translator ile Dil Bariyerini Artık Dert Etmeyin… - 16 Nisan 2020
- Artan Ekran Süresi ve Çocukları Bekleyen Tehlikeler. - 04 Nisan 2020
- Zoom Breakout Rooms ile Akran Öğrenmesi/Grup Çalışması - 04 Nisan 2020