Türkiye’de Aday Öğretmen Yetiştirme Modeli – Rapor
Son zamanlarda ülkemizdeki öğretmenlerin mesleki gelişim faaliyetleri ve öğretmen yetiştirme politikaları sıklıkla eleştirilmeye, öğretmen yetiştirme üzerine yeni öneriler getirilmeye başlandı. Elbette bu eleştirilerin son yıllarda artmasının sebebi Türkiye’nin uluslararası sınavlardaki performansı olduğu aşikar. Dünyada başarısı ispatlanmış eğitim sistemleri incelendiğinde, başarılı ülkelerin hepsinin ardında çok ciddi öğretmen yetiştirme programları uygulandığı görülebilir.
Nitekim, EğitimTrend olarak biz de geçtiğimiz dönemlerde bu konularda bazı yazılar yazdık;
Yukarıdaki makaleler de incelendiğinde, öğretmenlere uygulanan mesleki gelişim programların kalitesi arttıkça, öğretmen yetiştirme programları daha nitelikli hale geldikçe, öğretimin de kalitesinin arttığı bir çok araştırma ile de ispatlandığı görülebilir.
Dolayısı ile, ülkenin eğitim kalitesini daha iyi yerlere taşımak için öğretmenlere yatırım yapılması gerektiği bilinen bir gerçek. Öğretmenin niteliğini artırmak, kaliteli insan yetiştirmenin ilk adımıdır diyebiliriz. Buradan yola çıkan MEB, öğretmen yetiştirme üzerine 2016 yılında çok ciddi bir çalışma başlattı.
MEB Aday Öğretmen Yetiştrme Programı adı altında, öğretmenlerin meslekte yetişmesini sağlamak amacıyla güzel bir program hazırlandı ve uygulama koyuldu.
http://oygm.meb.gov.tr/www/aday-ogretmen-yetistirme-programi-17102016/icerik/358
Peki, uygulamaya koyulan bu program, dünyada uygulanan diğer öğretmen yetiştirme programları ile kıyaslandığında nasıl duruyor? Öğretmenler uygulanan bu programdan memnun mu? Gerçekten uygulamalar öğretmenlerin daha nitelikli yetişmesinde katkı sağlıyor mu? Ve benzeri soruların yanıtlarını görmek için henüz çok erken gibi gözükse de, SETA Vakfı Türkiye’de Aday Öğretmen Yetiştirme Modeli İzleme ve Değerlendirme Raporu ile uygulanan bu programla ilgili bazı değerlendirmeler yayınlamış.
http://www.setav.org/turkiyede-aday-ogretmen-yetistirme-modeli-izleme-ve-degerlendirme/
Rapor aynı zamanda başararılı üklelerde uygulanan öğretmen yetiştirme-geliştirme programlarıyla ilgili de özet bilgiler içeriyor. Dolayısı ile, gerçekten faydalı bir rapor olduğu için sizlerle paylaşmayı istedik.
İyi Okumalar…
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2016 yılında ilk kez “Aday Öğretmen Yetiştirme” olarak adlandırılan işe başlama eğitimini uygulamaya koyarak öğretmen yetiştirme süreçlerinde önemli bir eksiği kapatmayı hedeflemiştir. Bu eğitimin etkisi (faydaları ve sorunları) öğretmen yetiştirme sürecini ve sonrasında
eğitimin kalitesini belirleyeceği için öğretmen yetiştirme programının değerlendirme çalışması gerekliliği ortaya çıkmıştır.SETA olarak bu yeni uygulamanın izleme ve değerlendirmesini yapmak için 17 bin 619 aday öğretmene anket uygulanmış; Ankara, İstanbul ve Diyarbakır illerindeki aday öğretmenlerle yüz yüze mülakatlar yapılmıştır.
Ayrıca programdan sorumlu Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile de görüşmeler gerçekleştirilerek rapor hazırlanmıştır. Araştırmada modelin geliştirilmesi için eğitim niteliği yüksek ülkelerden örneklere de yer verilmiş, Türkiye’deki modelin geliştirilmeye açık yönleri ele alınarak öneriler geliştirilmiştir.
- Microsoft Translator ile Dil Bariyerini Artık Dert Etmeyin… - 16 Nisan 2020
- Artan Ekran Süresi ve Çocukları Bekleyen Tehlikeler. - 04 Nisan 2020
- Zoom Breakout Rooms ile Akran Öğrenmesi/Grup Çalışması - 04 Nisan 2020