Etkinlikler

Yeni Nesil Eğitim Konferansı

 

Eğitimde kara tahta yerini akıllı tahtaya; siyah önlük yerini serbest kıyafete; sus sessizce dersi dinle anlayışı; konuş, anlat, eleştir, görüşünü söyle yaklaşımına bırakmıştır.

Günümüzde okulun işlevi oldukça değişmiştir. Önceden okuldan bireylere sadece okuma yazmayı öğretmesi beklenirdi. Şimdilerde ise okulun bireylere evrensel değerleri, çevre bilincini, duyarlı vatandaş olmayı, barışı, insan sevgisini, günlük yaşam için gerekli davranışları öğretmesi bekleniyor. Bu nedenle eğitimin ve okulun önemi günümüzde oldukça artmıştır.

Ülkemizde zorunlu 5 yıllık eğitimin görüldüğü dönemleri çok gerilerde bıraktık. Bu günlerde okul öncesi eğitimin yaygınlaşmasını, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını çoğumuz savunuyoruz. Eğitim için 7 yaş çok geç diyerek eğitimin daha küçük yaşlarda başlamasını istiyoruz. Ülkemizde okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz. İnsan hayatında eğitim-öğretim için ayrılan sürenin giderek arttığını ve eğitimin hayatımızda daha önemli hale geldiğini görüyoruz.

Artık kütüphaneler yerini portallara, sözlüklere ve sanal ansiklopedilere; kitaplar web sitelerine bırakıyor. Cep telefonunun kullanıldığı her yerden artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Kütüphanede kitap bekleme dönemi oldukça gerilerde kaldı. Artık aynı kitabı okumak için kütüphaneye giden iki kişiden biri diğerini beklemek zorunda değil. İnternette yayınlanan bir kitabı ya da bilgiyi aynı anda milyarlarca kişi okuyabilmekte, okuduklarına ilişkin yorumlarını aynı sayfayı okuyan kişilerle anında paylaşabilmekte ve görüş alış verişinde bulunabilmektedir.

Bilgiye ulaşmanın değiştiği, kolaylaştığı, hızlandığı günümüzde bu gün doğru dediklerimize yârin yanlış diyebiliyoruz. Bu nedenle bu gün öğrendiklerimiz yarın hiçbir şey ifade etmiyor. O yüzden bilgi hamalı olmanın ya da çocuklarımıza bilgi yüklemenin bir anlamı kalmıyor. Onun yerine yeni nesiller için bilgiye ulaşmanın yolunu bilmek ve bilgiyi doğru kullanmayı öğrenmek daha önemlidir.

Eğitimde Değişim Hareketi, ezberi bir kenara bırakan, öğrenmeyi öğrenen, eleştiren, sorgulayan, değerlendiren, analiz eden ve sentezleyen bir eğitim anlayışının ülkemizde yaygınlaşmasını istiyor. Bu nedenle eğitim gönüllülerini bir araya getirerek onlar arasındaki bilgi alışverişini sağlamayı planlıyor. Eğitim ışığının giderek parlamasını, yayılmasını ve yaygınlaşmasını hedefliyor.

Karanlığa söylenmektense bir ışık yakmak ne kadar önemli ise yanan ışıkları bir araya getirerek karanlığı boğmakta o kadar önemlidir. Bu nedenle eğitim ışığının daha parlak yanmasını isteyen tüm eğitimcilerin Eğitimde Değişim Hareketine katılmasını bekliyoruz.

 

Eğitimde Değişim Hareketi Organizasyonu başvuruları başlamıştır. Başvurular 10 Nisan 2012 tarihinde sona eriyor.
İzleyici başvuruları ise 30 Nisan 2012 tarihinde sona erecektir.

Ayrıntılı Bilgi İçin: http://www.egitimdedegisimhareketi.org/index.php

Takip Et