Şiddet Oyunları Gerçekten Zararlı Mı?
Şiddet içerikli oyunların çocuklar için zararlı olup olmadığı çok araştırılan bir konudur. Bu tarz oyunların çocuklarda öfke, korku, kin, nefret gibi duyguları arttıracağı, gece korkuları ve şiddete karşı duyarsızlaşmaya neden olacağı idda ediliyor. Model alma kuramına dayanarak da şiddet içeren oyunların çocuğu şiddete yönelteceği savunulabilir. Harvard Üniversitesi’nin bir araştırma sonucu ise; şiddet içeren bilgisayar oyunları ve çocuklarda şiddet davranışları arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösterdi. (Cheryl Olson)
Peki, konuya iki farklı sonuç elde edilen araştırmaların kadrajından değil de yalnızca psikolojik açıdan bakarsak ne buluruz?
Nörobiyoloji çalışmaları bize bu konuda ışık tutabilir. Ayna nöronlar sayesinde kişi bir hareketi kendisi yaparken de, aynı hareketin başkası tarafından yapıldığını izlerken de beyinin aynı bölgesi aktive olmaktadır. Bu nöronların görevi taklit etme ve karşıdakinden öğrenmeyi bize sağlamaktır.
Bulguların en çarpıcı kısmı ise; ayna nöronlar kişiyi elinde olmadan, doğal süreçte taklite yatkın hale getirmektedir. Esneyen birinin, ortamdaki herkesi esner hale getirmesi, filmde ki hüzünlü bir sahneye gerçekmişcesine ağlamamız, bazen istemediğimiz halde bir şarkının melodisini mırıldanmamız buna örnektir.
Dolayısıyla sanal ortamda da olsa çocuk, şiddet içeren bir oyun aracılığıyla insan öldürmekte, ateşli silahlar kullanmaktadır. Bunun beyin tarafından gerçek olmadığı ayırt edilse dahi ayna nöronlar sebebiyle gerçekmiş gibi algılanmaktadır. Yapılan deneylerde gerçek yaşanan eylemle ve simülasyonda (video) yaşanan eylem sırasında beynin aynı bölgelerin çalıştığı görülmektedir. Oyun oynayan çocukları izlerken ekranla paralel eğilip, kalktıklarını beden hareketleriyle gerçekmiş gibi tepki verdiklerini çoğu zaman görebilirsiniz.
Bu demek oluyor ki çocuklar şiddet içerikli oyun aracılığıyla süreci normalize ediyor. Beyinde gerçekmiş gibi bir işleme sürecine giriyor. Böylece çocukların şiddeti taklit ve şiddete eğilim oranı artıyor.
- Sınıfta Kırılganlığı Yenmenin Formülü - 26 Nisan 2016
- Duruşunuzla Sınıfı Yönlendirin - 16 Mart 2016
- Şiddet Oyunları Gerçekten Zararlı Mı? - 04 Temmuz 2015