EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ Mobil Uygulamalar Online Araçlar

Muhteşem Üçlü; Pinterest, FlipBoard & Pocket

Günümüzde internet aleminin sınırlarını zorlayan bir alan var; Sosyal Medya. Her geçen gün, yeni rekorlara imza atan sosyal medya, sadece bir iletişim aracı olmaktan çok çok öte geçmiş, sınırları altüst etmiştir. Peki, biz öğretmenler olarak, sosyal medyayı nasıl algılıyoruz? Sosyal medyadan ne anlıyoruz? Sosyal medyayı nasıl kullanıyoruz? Sosyal medya bize neler kazandırabilir? Bu ve buna benzer soruları çoğaltmak mümkün. Bu soruların cevabı tabi ki öğretmenlerin özeleştirilerine bırakıyoruz.

Sosyal medya platformlarını tek tek tanıtan, sayfalarca yazı yazılabilir. Fakat, biz bunlardan sadece üç tanesine değinecek ve sizlere eğitimde bu üç sosya medya platformunun nasıl kullanılacağına dair ip uçları sunmaya çalışacağız. Böylelikle eğitimle ilgili sadece Türkiye değil, dünya üzerindeki gelişmeleri de takip edecek, yeniliklerden, farklılıklardan, daha kaliteli içeriklerden daha çabuk haberdar olabileceksiniz.

Öncelikle Pinterest ile başlıyoruz;

Açıldıktan sonra büyük bir ilgi ile karşılaşıp, kısa zaman sonra milyonlarca kullanıcısı olan Pinterest ingilizce Pin (iğnele) Interest (ilgi çekenler, merak) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Web ve mobil ortamlara desteği bulunan Pinterest, oluşturduğunuz panolara ilgimizi çeken içerikleri (video, makale, ders etkinlikleri vb.) iğneleyerek bunları profilinizdeki panolarınızda kategorilere göre yayınlıyorsunuz.

Pinterest, alışılmışın dışında bir sosyal medya deneyimi sunar, daha farklı ve daha ilginç içeriklere daha kolay ulaşmanızı sağlar. Örneğin, arama yaparak istediğiniz kategroideki içeriklere ulaşabilirsiniz. Mesela mobil cihazınızdan arama kısmına girerek, direkt olarak eğitim ile ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

 

Öğretmenler, bolca el ve ev yapımı 🙂 materyaller paylaşmakta, farklı proje fikirlerini Pinterest ortamında yayınlamaktadır. Bu yüzden, bizce Pinterest, eğitimcilerin mutlaka takip etmesi gereken sosyal medya platformlarından biridir.

Pinterest, Google Play Store ve App Store’dan ücretsiz mobil uygulamalarıyla kullanıldığı gibi, internet tarayıcınızdan da kullanılabilmektedir.

 

Eğitimcilere tavsiye ettiğimiz ikinci sitemiz; FlipBoard

FlipBoard; takip ettiğiniz web sitelerini, facebook yayınlarını, twitter hesaplarını veya twitter etiketlerini, site beslemelerini (rss) vb. içeriklerini tek bir arayüz üzerinden, dergi gibi okumanıza yarayan bir sitedir. Takip etmek istediğiniz içerikleri kendiniz ekleyebildiğiniz gibi, FlipBoard’ın size önerdiği içerikleri de takip edebilirsiniz.

Bir nevi, kişiselleştirilmiş sosyal medya dergisi olarak kullanabileceğiniz FlipBoard ile eğitim ile ilgili takip ettiğiniz yayınları çok daha rahat okuyabilir, daha kısa vakitte daha içeriği faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Örneğin, Twitter üzerinden takip ettiğiniz içerikleri okumak Twitter arayüzünde gerçekten çok yorucudur. Twitter TimeLine (akışında) aradığınızı bulmak, içeriği, bilgiyi seçmek gerçekten çok zordur. Fakat FlipBoard bize bunu çok kolay ve basit bir şekilde sunuyor. Aynı zamanda paylaşılan linklerle ilgili özetleri bize sunduğu gibi, başka herhangi bir şeye ihtiyaç duymadan FlipBoard üzerinden de linkte bulunan makaleleri okuyabiliyoruz.

FlipBoard, özellikle tablet ve akıllı telefon kullanıcısı olan öğretmenler büyük bir rahatlık sağlamanın yanında bilgiye ulaşmada, bilgiyi öğretmenin ayağına sermede konforu ön planda tutmasıyla bizim beğenimizi kazanmıştır.

FliBoard Google Play Store ve App Store’dan ücretsiz olarak indirilebildiği gibi, internet tarayısı ile bilgisayar ortamında da kullanılabilmektedir.

Ve son olarak, yukarıdaki uygulama/sitelerin yanında sizlere Pocket‘i tavsiye ediyoruz. Çünkü Pocket, “Read It” (Sonra Oku) mantığı ile oluşturulmuş bir site olduğunda, okuyamadığınız yayınları, izleyemediğiniz videoları kayıt ederek, daha sonra çevrim dışı olsanız dahi okuyabilmenize imkan veriyor.

Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonunuzla Pocket kullandığınızı varsayarsak, internet üzerinden senkronize olduğundan, tabletinizdeki Pocket uygulamasına eklediğiniz bir yazıyı okumaya vaktiniz olmadan evden çıktınız. Metrobüste oturacak yer buldunuz -her ne kadar zor olsa da- 🙂 Ve akıllı telefonunuzdan Pocket uygulamasını açtınız ve okuyamadığınız yazıyı şimdi yolculuk sırasında okuyorsunuz.

Sizlere önerdiğimiz ilk iki uygulamayı kullanıyor ve yayınları, gelişmeleri kaçırmak istemiyorsnız, yanında mutlaka Pocket kullanmalısınız.

Pocket Google Play Store ve App Store üzerinden ücretsiz indirilebilir.

 

Takip Et