Bir Zümre Toplantısından Çıkan Farklı Fikirler
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, bir devlet okulunda görev yapan, EğitimTrend takipçisi sınıf öğretmenimiz, sitemizi beğenerek takip ettiğini, başta zümre arkadaşları olmak üzere okulunda görev yapan diğer öğretmenlerin de Egitimtrend.com sitesinden istifade ettiğini bizimle paylaşarak , yaptıkları zümre toplantısında aldıkları bazı kararları bizlerle paylaştılar ve diğer öğretmenlerden de öğrencilerimizi 21.yüzyıla hazırlarken, hangi becerileri hangi tekniklerle verebilekleri hususunda bir paylaşım ortamı oluşturulmasını bizden talep ettiler. Kendilerinin bu faydalı fikirlerini ve uygulamarını sizlerle paylaşıyor, yorum ve görüşlerinizi, katkılarınızı bekliyoruz.
Bu yıl, yaptığımız eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında, öğrencilerimizi 21.yüzyıl becerilerine adapte etmek, öğrencilerimizi geleceğe hazırlamak ve onlara yaşayacakları zamanın şartlarına uygun becerileri kazandırmak istiyoruz. Bunun için, bu yılı farklı, pratik aktivitelere – etkinliklerle süslemeyi düşünüyoruz.
Peki, nedir bu etkinlikler?
1- Öğrencilerin sosyalleşmesi, iletişim becerilerinin ve konuşma yeteneğinin geliştirilmesi için, öğrencilere konular ile alakalı veya alakasız kavramlar ve kelimeler (örneğin; sorumluluk, yardımlaşma, Türkiye, okul, aile, vatan, teknoloji vb.) verilerek 1 dakika boyunca konuşmasını isteyeceğiz. (Bu kavramlar, kelimeler sınıf seviyesine göre değişebilir.) Bu etkinliğe başlamadan önce, öğrenciler konuşurken ve konuştuktan sonra dinleyicilerin ve öğretmenlerin doğru-yanlış veya güzel-çirkin gibi değerlendirme-beğenme kriterleriyle konuşan öğrencinin değerlendirilmeyeceği kendisine ifade etmeli, öğrencinin rahat olması sağlanmalı.
2- Öğrencilerin gözlem yapma, çevresinin farkında olma, sunum yapma, eleştirel düşünce becerilerini geliştirmek için, öğrencilerden gittikleri, gezdikleri, gördükleri ve anlatmak istedikleri yer ve mekanlarla ilgili basit sunular hazırlattırıp, sınıfta sunum yapmalarına teşvik edeceğiz. Aynı zamanda, dinleyicilerin de dinleme, eleştirel düşünce ve soru sorma becerilerini geliştirmek için de sunum yapan öğrenciye soru sormaları teşvik edilmesi sağlanacaktır.
3- Bir konuyu anlattıktan, kavrattırdıktan sonra, öğrencilere verilen yönerge ile öğrencilerin birbirlerine 2-3 dakika süresince, yanındaki arkadaşına anladıklarını kendi ifadeleriyle anlatmasını sağlayacağız. Böylelikle, öğrenciler birbirlerinden öğrenme veya öğrendiklerini pekiştirme fırsatı bulacaklardır.
Daha başka neler yapmalıyız, öğrencilerimizi geleceğe hazırlarken klasik öğrenme-öğretme aktivitelerinden farklı olarak nasıl pratik ve kolay çalışmalara yer vermeliyiz?
Latest posts by Enes Şenpeker (see all)
- Microsoft Translator ile Dil Bariyerini Artık Dert Etmeyin… - 16 Nisan 2020
- Artan Ekran Süresi ve Çocukları Bekleyen Tehlikeler. - 04 Nisan 2020
- Zoom Breakout Rooms ile Akran Öğrenmesi/Grup Çalışması - 04 Nisan 2020
Efendim, egitimtrend.com adresini bizlerde sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Özellikle evde deney odaklı çok seçenekli malzemeler ile yapılabilecek basit deneyler var. Öğrencilerimiz bu deneyleri evde bir kamera kaydı eşliğinde yapıp sınıf ortamında da beraberce izlenirse ve bunu her öğrenci okulda yapılacak olan büyük deneyden önce yaparsa hazır bulunuşluk açısından faideli olur diye düşünmekteyiz. Teşekkür ediyorum.