EĞİTİM DÜNYASI Makaleler Mobil Uygulamalar

Apple’ın Eğitim Etkinliği: iBooks 2, iBooks Author ve iTunes U

Apple, düzenlediği bir eğitim toplantısında bazı yeniliklerin duyurusunu yaptı. Eğitim odaklı bu etkinlikte genel olarak 3 yeni ürüne odaklandı: iBooks 2, iBooks Author ve iTunes U. Türkiye’de etkilerini kısa vadede görmemiz zor olsa da, birkaç sene içerisinde özellikle lise ve altındaki çocukların eğitim hayatlarını etkileyebilecek derecede önemli adımların atıldığını söylesek abartmış olmayız.



Tamamen eğitim odaklı bu etkinlikte Apple yeni bir cihaz tanıtmadı. Tam tersine, neredeyse sadece iPad ve iBooks odaklı bu etkinlik, eğitim dünyasını dönüştürmeye yönelik dev bir adım aslında. Özetle, Apple bu sefer de eğitim sektörünü dönüştürmeyi hedefliyor.



Apple’ın eğitim sektörü ile ne ilgisi var?

Aslında Apple yıllardır eğitim sektörünün içinde. Aşağıda detaylıca bahsedeceğim iTunes U ile, Apple eğitim sektörüne yıllar önce girmiş, ve üniversitelerle çeşitli iş birliklerine başlamış durumda. Ayrıca iPad’in 2010 yılındaki lansmanının ardından geçen sürede ABD’de bir çok lise ve alt seviyedeki okullarda, ve hatta zihinsel engelleri olan çocukların gelişiminde pilot projeler ile iPad’in eğitimde nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.



Tüm bu süreç sonunda öyle görünüyor ki, Apple bir fırsat görmüş, ve karşısına çıkan şansı iyi kullanmak için adım atıyor.

Ders kitapları yetersiz mi?

Apple’ın bu hareketinin arkasında aslında birden fazla kritik sebep var diyebiliriz. Günümüzde artık bilgisayar ve internet çağına doğan çocuklar, hayatlarının her anında teknolojiyi kullanırken, eğitimde ise hala kitaplara mahkum durumdalar. Kitapların da hepimizin tahmin edebileceği gibi bir çok eksiklikleri mevcut:

Yeterince taşınabilir değiller, hele ki 4-5 ders kitabını bir çocuğun çantasına koyduğumuzdaki ağırlığı düşünürsek…
Dayanıklı değiller. Kağıt üzerine alınan notlar, zamanla sararan yıpranan sayfalar.
Etkileşimli değiller. Kitapta ne kadar çok resim olsa, renkli görseller grafikler olsa da, biyolojideki hücre zarını 3 boyutlu olarak kitaptan öğrenmek oldukça zor. Ya da testleri düşünürsek, yanıtları görmek için sürekli olarak kitabın arkasındaki yanıt anahtarına bakmamız gerekiyor.
İçerisinde arama yapmak mümkün değil. Elbette bir “içindekiler” bölümü var. Ancak bir kelimeyi tüm kitapta aratmak, ve kolayca bulmak mümkün değil.
Belki de en önemlisi, güncel kalamıyor kitaplar. Bundan seneler önce aldığımız bir kitap, bilgilerini kendi kendine güncelleyemiyor. Hatalı basım varsa düzeltilemiyor. Yeni bilgiler eklenemiyor.
Ancak kitapların en önemli artısı, hemen hemen her konuda muhteşem bir kitap bulabiliyor olmamız. Bu ister ders kitabı olsun, ister yemek kitabı, ister gezi kitabı.



Bunların karşısında ise, iPad çok çok önemli artılarıyla ön plana çıkıyor:

iPad içerisinde yüzlerce kitabı rahatlıkla yanımızda taşıyabiliyoruz.
Kağıda göre çok daha dayanıklı. Birleştirme yerleri açılmıyor, zamanla dağılmıyor. Yeni bir cihaz alsak bile tüm kitaplar aynen yeni cihazımıza aktarılabiliyor.
Çok ama çok etkileşimli…
Arama yapmak mümkün, çünkü tüm içerik dijital…
Kitabın yayıncısı kitabı kolayca güncelleyebiliyor. İçerikler hep güncel ve doğru kalıyor.
Ancak şimdiye kadarki en büyük eksiklik, iyi içeriğe sahip kitapların iPad’de ne derecede olduğu…



İşte Apple bu noktaya parmak basıyor aslında. Bu etkinlik ile iyi içeriği iPad’e getirmek, ve en doğru şekilde öğrencilerle, kullanıcılarla buluşturmak için gereken araçları sağlıyor, ve yanına ABD’deki en büyük eğitim yayıncılarını alıyor.
Gençler ise iPad’i seviyorlar. iPad ile oyun oynamayı, bir şeyler öğrenmeyi, keyifli vakit geçirmeyi seviyorlar. Apple’ın yapmak istediği de, kaliteli içeriği, eğlenceli ve olabilecek en güzel şekilde öğrencilerle buluşturmak.



Peki Apple bunun için neler yapıyor?

Bu dönüşümü gerçekleştirmek, ve eğitimi teknoloji ile bir adım öteye taşımak için Apple bu etkinlikte 3 önemli konuya değindi:

iBooks 2.0
iBooks Author
iTunes U



iBooks 2.0

e-Kitap’ları (Elektronik Kitap) okumamızı sağlayan iBooks uygulamasının, “etkileşimli eğitim kitaplarını” okumaya izin veren ikinci sürümünü duyurdu Apple. iBooks 2 sayesinde kitabın içerisinde sadece yazı değil, bol bol resim, videolar, animasyonlar, 3 boyutlu şekiller, ufak testler vb. bir çok eğlenceli ve ilgi çekici şeyler eklenebiliyor hale geldi.
Tek bir tıklama ile, artık öğrenciler iBooks içerisindeki tüm ders kitaplarına (textbooks) erişebiliyorlar. iBookstore’dan alınan kitaplar, aynı zamanda ücretsiz bir şekilde güncellenebiliyor.



Yukarıda da bahsettiğim gibi, artık kitaplar sadece hareketsiz resimler ve yazılardan oluşmuyor. iBooks 2 sayesinde kitap içerisinde etkileşimli fotoğraflar, 3 boyutlu resimler, animasyonlar, videolar yer alabiliyor.




Ayrıca elimizi bir kalem gibi kullanarak kitap içerisindeki önemli kısımları işaretleyebiliyoruz. İşaretlediğimiz kısımlara notlar ekleyebiliyoruz. Yapmamız gereken tek şey parmağımızı sürüklemek…



Bu şekilde çalışma kartları yaratarak, önemli noktaların aklımızda kalmasını sağlamak da mümkün…



Ayrıca Apple, ders kitapları (textbooks) için iBooks içerisinde ayrı bir kategori de oluşturmuş. Böylece ders kitaplarına erişmeyi çok daha kolay bir hale getirmiş. Bir diğer güzel şey ise, iBookstore içerisinden satın alınabilecek ders kitaplarının en fazla $14.99 olması. Daha pahalı kitaba Apple izin vermiyor…



Keşke ülkemizde de bu şekilde eğitim yapılan okullar görebilsek. Eminim öğrencilerin derslere ilgisi ve derslerdeki başarısı çok daha fazla artacaktır.



Yeniliklerin hepsini anlatmak mümkün değil, ama zaten anlatarak olacak gibi de değil. Eğer merak ediyorsanız önce buraya tıklayarak demo’larına göz atabilir, ya da aşağıdaki videodan bu yeni ders kitaplarına siz de göz atabilirsiniz…



iBooks Author

Peki bu kadar güzel kitaplar nasıl oluşturulacak? İlk akla gelen şey, yine büyük kitapevlerinin bu kitapları yapabileceği elbette. Ancak Apple, uygulama dünyasında yaptığını burada da yapmayı hedefliyor. Bireylerin de, büyük şirketler gibi uygulama yapmalarının ardından, aynı şekilde ders kitapları da oluşturabilmelerine olanak sağlıyor.

Apple’ın ücretsiz olarak sunduğu iBooks Author isimli uygulama sayesinde tüm bu etkileşimli kitapları evimizde, oturduğumuz yerden yapmamız mümkün.
Uygulamayı Mac App Store’dan kolayca indirip çalıştırabiliyoruz. Uygulama açılır açılmaz beni vuran şey ise uygulamanın Türkçe desteği ile gelmesi oldu! Lion ile birlikte Türkçe desteği vermeye başlayan Apple, bundan sonraki tüm uygulamalarında da Türkçe desteğini dahil edecek gibi görünüyor.

iWork paketindeki Pages, Numbers ve Keynote uygulamalarının arayüzüne çok benzeyen iBooks Author, bu açıdan hiç yabancı gelmiyor, ve kolayca kitap oluşturmaya başlanabiliyor.



Uygulamadaki sadelik ve basitlik gerçekten muhteşem diyebilirim. Tek bir tıklama ile resim galerileri oluşturabiliyor, interaktif kitaplar oluşturmaya başlayabiliyoruz. Videoları sürükleyip bırakarak kitabımıza ekleyebiliyor, hatta Keynote sunumlarımızı bile yine sürükle bırak yöntemi ile yine kitabımıza ekleyebiliyoruz!



İleride ayrıntılı bir yazıda daha detaylı incelemeyi düşünüyorum iBooks Author’u, ancak ilk bakışta söyleyebileceğim şey, artık herkesin etkileşimli, eğlenceli ve çok daha ilginç kitaplar hazırlayıp tüm dünya ile paylaşabileceği.
Uygulamanın detaylarını merak edenler Apple’ın sitesindeki iBooks Author kısmına göz atabilirler.



Sihirli Elma’ya gelince, belki de içerisinde Mac kullanımını anlatan ve ipuçlarını resimlerle, videolarla ve etkileşimli olarak anlatan bir “Sihirli Elma” kitabı çıkartmak iyi fikir olabilir.

iTunes U

Öncelikle biraz iTunes U’nun ne olduğundan bahsetmek iyi olabilir. Henüz 4 sene önce hayata geçen iTunes U, şimdiye kadar iTunes içerisinde yer alan, üniversitelere yönelik bir platform. iTunes U üzerinden üniversitelerdeki derslerin ses ve video kayıtları ücretsiz olarak paylaşılıyor. Böylece Stanford Üniversitesi’ne gidemesek bile derslerini izleyebiliyoruz…



Tüm dünyada 1000′den fazla üniversite iTunes U’yu kullanıyor. Ne yazık ki Türkiye’den hiç bir üniversite burada yer almıyor. iTunes U içerisinde 500.000′den fazla sesli ya da video içerik mevcut. Dünyanın en büyük eğitim içerik kütüphanesi diyebiliriz.
Apple’ın bu etkinlikte açıkladığı değişiklik ise, iTunes U’yu daha fazla kullanmaya teşvik edecek bir şey. Artık iTunes U, iTunes Store içerisindeki bir sekme değil, başlı başına bir uygulama. Hem iPhone, hem de iPad ile kullanılabiliyor. Ve öğrencilerin çok daha fazla şeye erişmesini sağlıyor:

Derslerin ses ve video kayıtları
Ders kitapları (textbooks)
Ders müfredatı
Dersle ilgili diğer içerikler
Ödevler
Öğretim görevlisinin notları
PDF’ler
Sunumlar
ve daha fazlası…



Böylece iTunes U uygulaması sayesinde aslında öğrenciler tüm dersi yanlarında taşıyabiliyorlar. iPad’lerini açtıkları anda dersle ilgili tüm içerik ellerinin altında oluyor. Kaçırdıkları dersleri yeniden izleyebiliyor, sene başındaki sunuma yeniden göz atabiliyor, ödevlerini bile buradan yapabiliyorlar.



iBooks uygulaması ile entegre bir şekilde çalışan iTunes U sayesinde, öğrenciler sadece bir butona dokunarak kitabın doğru sayfasına bile ulaşabiliyorlar. İzlemeleri gereken bir video varsa, tek bir dokunuş ile videonun ilgili kısmına ulaşabiliyorlar.



Bu etkinlik neden önemli?

En başta da söylediğim gibi, tamamen eğitim odaklı bir etkinlik gerçekleştirdi Apple. Kısa vadede etkilerini görmek pek mümkün olmayabilir. Ancak uzun vadede Apple çok ciddi bir dönüşüm başlatmaya çalışıyor.

Yeni ve dijital ders kitapları, bunların kolayca oluşturulabilmesi, ve derslerin dijital olarak takip edilmesi elbette önemli. Ancak Apple’ın buradaki çabasına bir adım geriye çekilerek bakacak olursak, aslında çok daha büyük bir strateji görüyoruz.



Apple’ın birkaç ay içerisinde lansmanını yapması beklenen yeni iPad (belki de iPad 3) ile pazar payını daha da arttıracak olması bir yana, iPad 2′yi daha düşük fiyatlarla öğrencilere sunduğunu düşünebiliyor musunuz?

iPhone ve iPad kullanarak büyüyen, yetişen bir nesil geliyor. Ve bunu eğitim kurumlarına çok daha ucuza, çok daha işlevsel bir şekilde sunarak, Apple hem bir dönüşüm gerçekleştiriyor, hem de rakiplerinin yaptığı “cihaz üret ve sat” mantığının çok daha ötesine geçiyor.



Hep söylediğimiz gibi, Apple sadece donanım, ya da sadece yazılım olarak görmüyor hiç bir konuyu. Yazılım ve donanımın mükemmel bir uyumu ve birleşimi ile hayata geçirdiği ve dönüştürdüğü sektörlere “eğitim”i de eklemek istiyor. Ve bu konuda yolun henüz çok başında olduğumuzu unutmamamız gerekiyor.

Türkiye’de de etkilerini görebilecek miyiz?

Keşke, keşke, keşke… Türkiye’de böyle bir girişimi yakın zamanda görmek pek mümkün görünmüyor. Ancak Türkiye teknoloji konusunda dünyayı oldukça yakından takip eden ve yenilikleri benimseyen bir ülke, buna şüphe yok. Bu sebeple kurumlar bu yeniliklere kayıtsız kalsa da, bireylerin yani öğrencilerin bu cihazları alması, sahiplenmesi ve beklentileri arttıkça önümüzdeki dönemde kurumlar ve üniversiteler de buna kayıtsız kalamayacaklardır.

Umuyorum ki Türkiye’de birileri bu konuda adım atsın ve istesin. Mutlaka destek bulacaktır. Mutlaka başarılı olacaktır.

Etkinliğin farklı bir gözle incelemesi için kardeş blogumuz olan iPhoneTurkey.biz’in bu yazısına göz atmanızı öneriyorum.

 

KAYNAK: http://www.sihirlielma.com/2012/01/21/apple-egitim-etkinlik-ibooks-2-ibooks-author-itunes-u/

Mehmet Ali Doğan