3 Boyutlu Yazıcı Nedir? Ne İşe Yarar? Eğitime Katkıları Nelerdir?
Son dönemde adını sıkça duyduğumuz ‘3-D Printer’ teknolojisi nedir? Ne işe yarar? 3-D Printer ile neler yapılabilir? CNC’den farkı nedir? İşte her yerde karşılaştığımız ama tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz 3-D Printer’lar.
3-D Printer, Türkçe ifade ile ‘üç boyutlu yazıcı’ olarak biliniyor. 3-D Printer teknolojisinin en genel tanımı, dijital tasarımları 3 boyutlu katı nesneler haline getirmeye yarayan bir teknoloji. Geleneksel makine tekniklerinden farklı bir yöntemle çalışan 3-D Printer’lar, CNC tezgahları gibi nesneyi sadece oyarak veya delerek şekil vermiyor.
3-D Printer, dijital bir tasarımı ‘katılımlı süreç’ yani art arda gelen madde katmanlar şeklinde döşeyerek, birbirine peşi sıra ekleyerek meydana getiriyor.
3-D Printer teknolojisi aslında yeni bir teknoloji değil. 1980’li yılların ortalarında Chuck Hull tarafından icat edilen ve patenti alınan bu yazıcılardan bir prototip oluşturuldu. Ardından gelişen teknolojilerle bu cihaza eklemeler yapıldı ve 3 boyutlu çeşitli ürünler meydana getirildi.
İlk olarak bir animasyon programı 3-D Printer teknolojisine ilham verdi. Bu programda dizayn edilen şekiller, katmanlara ayrıldı. Bu katmanları sırasıyla oluşturan 3-D Printerlarla daha sonra sanal olarak dizayn edilen nesnenin katı cismi medyana getirildi.
Tasarımı bilgisayar ortamında dijital olarak tamamlanan herhangi bir ürün, aynı boyutta ve aynı şekilde 3-D Printer teknolojisi sayesinde oluşturuldu.
3 boyutlu ve katmanlar halinde tasarlanan maddeler, daha sonra 3-D Printer cihazına gönderiliyor. Tasarımınıza uygun materyalinin seçilmesinin ardından lastik, plastik, kağıt, metal veya poliüretan benzeri materyallerden birini seçerek oluşturduğunuz şekli somut bir cisim haline getirebiliyorsunuz.
Yazıcının tasarımı 3 boyutlu hale getirirken kullandığı yöntemler, püskürtme, sıkma (sıkıştırma) veya 3-D Printer’dan ürünün ortaya çıkarıldığı platforma malzemelerin aktarılması şeklinde sıralanabilir.
Yazıcıya tasarladığınız ürünü çıkış almak üzere gönderdiğinizde, sırasıyla bioplastik hammaddeyi yazıcının haznesine doğru çekiyor ve onu eriterek kullanıma hazır hale getiriyor.
Cihazın platformunda şekillenen madde daha sonra soğuyarak katı hale geliyor ve ortaya dijital tasarımın aynısı çıkarılıyor.
Bu teknoloji, birçok sektörde kullanışlı hale getirilebilir. Özellikle medikal ürünlerin tasarımında başarılı ürünler ortaya çıkaran bu teknoloji ile kulak, ayak ve çene gibi tasarımlar yapılabiliyor.
Geçtiğimiz yıl araştırmacılar, mühendisler ve dişçilerin bir araya gelerek oluşturduğu gaga ile ‘kel kartal’ olarak bilinen bir yırtıcı kuş türünün gagası tasarlandı ve 3-D Printerlar ile üretildi.
Üç boyutlu yazıcıların bir diğer ürünü ise yarı otomatik bir silah, fabrikasyon ürünü olan silahların özelliklerine oldukça benziyor. Amerika’da üretim ve satış izni alınan silahlar, Amerikan Hükümeti’nin de izniyle önümüzdeki yıllarda piyasaya sürülecek.
Üç boyutlu yazıcılar sayesinde lojistik sorunu aşılabilecek. Ürünleri tek tek taşımak ve bunun için büyük bir maddi yükün altına girmek yerine, sadece dijital tasarımlar paylaşılarak bu sorun halledilebilecek. Böylece hem zamandan, hem de maliyetten kar elde etmek mümkün olacak. (Kaynak – Zaman Teknoloji)
Peki 3 boyutlu yazıcının eğitime kazandırdıkları nelerdir
- Öğrenciler tarafından anlaşılması güç olan konular 3 boyutlu görseller sayesinde anlatılması daha kolay olacaktır.
- Derste anlatacağı konularla ilgili öreklerin küçük modelleri çıktı alınarak öğrencilerin derse olan ilgisi ve motivasyonu daha uzun süre korunabilir.
- Öğrencilerin proje tabanlı öğrenimine katkı sağlar. Öğrencilerin kendi projelerini sadece bilgisayar ortamında bırakmadan bizzat ürüne dönüştürmelerini sağlar.
- Interaktif sınıf aktivitelerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Öğretmenlerin öğrencileri ile paylaştığı bilgiyi sadece kitap sayfaları arasında bırakmadan istediği örneği oluşturarak öğrencilerle paylaşmasını sağlar.
3 boyutlu yazıcı tarafından çıkartılan farklı ürünleri görmek ve satın almak için http://www.shapeways.com/ adresine göz atabilirsiniz.
- 21.Yüzyıl Sınıfları ve Aktif Öğrenme Alanlarının Dizaynı ( FLEXspace ) - 01 Mayıs 2014
- Web 3.0 Nedir?veEğitimi Nasıl Değiştirecek? - 11 Ocak 2014
- OKUL 2.0 Eğitimde Sosyal Medya ve Mobil Uygulamalar - 04 Kasım 2013
peki birşey sormak istiyorum.bu yazıcılar optik araçlara girermi?